Torciki ze słodką polewą
Cieszą oczy efektownym wyglądem i rozpieszczają podniebienie pysznym smakiem – będą idealne na wiosenny deser.

Malinowo-limonkowy z bezami
Składniki
- 6 jajek
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 2/3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masa
- 2 łyżki cukru pudru
- 30 dag serka mascarpone
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 5 łyżeczek żelatyny
- 30 dag malin (mogą być mrożone)
- sok i skórka starta z 1 limonki;
- polewa
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka gęstego syropu malinowego
- ok. 1 szkl. cukru pudru
- dodatkowo
- 1/2 szkl. konfitury malinowej
- 2-3 łyżki gęstego syropu malinowego
- 1 op. marcepana
- duże ciastka bezowe z marmurkowym wzorkiem oraz świeże maliny i truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dosypując cukier. Pianę z białek połącz z żółtkami oraz mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do tortownicy (26 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 35-40 minut w 180˚C. Wystudź. Potem rozetnij na dwa równe placki. 2. Masa: maliny zmiksuj na gładko i przetrzyj przez sitko. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstaw na 5-10 minut, by spęczniała. Serek utrzyj z cukrem pudrem i musem malinowym. Śmietanę wymieszaj z sokiem i skórką z limonki, ubij. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz z bitą śmietaną i masą serowo-malinową. Ostrożnie domieszaj do niej żelatynę. Spodni biszkopt ułóż na dnie formy. Rozsmaruj na nim 3/4 kremu. Przykryj drugim blatem i schładzaj 30 minut. Marcepan zagnieć z syropem malinowym, rozwałkuj na owalny placek. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko, posmaruj nią tort. Przykryj go marcepanowym plackiem. Dociśnij lekko i odetnij skrawki masy. 3. Polewa: z jogurtu oraz syropu i cukru pudru utrzyj gęsty lukier. Oblej nim brzeg tortu. Ustaw na tym bezy. Tort wstaw do lodówki. Po ok. 30 minutach na wierzch nałóż resztę kremu. Schładzaj 2 godz. Tort udekoruj świeżymi truskawkami oraz malinami.

Kokosowy na biszkopcie
Składniki
- 6 jajek
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej l 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 tabliczki (po 10 dag) gorzkiej czekolady
- po 40 dag truskawek i owoców leśnych
- 6 łyżek likieru kokosowego
Sposób przygotowania
1. Puszkę z mlekiem wstaw na noc do lodówki. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 4 łyżkami wody i 1 szkl. cukru, połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem. Porcjami domieszaj do masy jajecznej. Tortownicę (śr. 22 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Piecz 40 minut w 175˚C. 2. Zimny biszkopt rozetnij na 2 placki. Owoce umyj, osusz, usuń szypułki. Truskawki potnij na kawałki. Otwórz puszkę z mleczkiem, zbierz z wierzchu gęstą warstwę. Ubij ją z 1/3 szkl. cukru. Dodaj 1/2 likieru i truskawki. Przełóż tym blaty. Czekoladę stop. Dolej do niej resztę likieru. Tort oblej polewą. Udekoruj owocami leśnymi.