Reklama

Reklama

Torciki ze słodką polewą

Cieszą oczy efektownym wyglądem i rozpieszczają podniebienie pysznym smakiem – będą idealne na wiosenny deser.

Malinowo-limonkowy z bezami

Składniki dla: 18 porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - masa

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 dag serka mascarpone
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 30 dag malin (mogą być mrożone)
  • sok i skórka starta z 1 limonki;

Składniki - polewa

  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka gęstego syropu malinowego
  • ok. 1 szkl. cukru pudru

Składniki - dodatkowo

  • 1/2 szkl. konfitury malinowej
  • 2-3 łyżki gęstego syropu malinowego
  • 1 op. marcepana
  • duże ciastka bezowe z marmurkowym wzorkiem oraz świeże maliny i truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dosypując cukier. Pianę z białek połącz z żółtkami oraz mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do tortownicy (26 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 35-40 minut w 180˚C. Wystudź. Potem rozetnij na dwa równe placki. 

2. Masa: maliny zmiksuj na gładko i przetrzyj przez sitko. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstaw na 5-10 minut, by spęczniała. Serek utrzyj z cukrem pudrem i musem malinowym. Śmietanę wymieszaj z sokiem i skórką z limonki, ubij. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz z bitą śmietaną i masą serowo-malinową. Ostrożnie domieszaj do niej żelatynę. Spodni biszkopt ułóż na dnie formy. Rozsmaruj na nim 3/4 kremu. Przykryj drugim blatem i schładzaj 30 minut. Marcepan zagnieć z syropem malinowym, rozwałkuj na owalny placek. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko, posmaruj nią tort. Przykryj go marcepanowym plackiem. Dociśnij lekko i odetnij skrawki masy. 

3. Polewa: z jogurtu oraz syropu i cukru pudru utrzyj gęsty lukier. Oblej nim brzeg tortu. Ustaw na tym bezy. Tort wstaw do lodówki. Po ok. 30 minutach na wierzch nałóż resztę kremu. Schładzaj 2 godz. Tort udekoruj świeżymi truskawkami oraz malinami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje