Tort cappuccino
Pomysł na wykwintny deser
Biszkopt:
- 4 jajka
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- cukier waniliowy
Masa:
- 10 dag kawy cappuccino
- 4 łyżki żelatyny
- 2 op. bitej śmietany
- zagęstnik do bitej śmietany
- pół litra mleka
Przygotowanie:
1. Biszkopt: białka ubij, dodając cukier. Mieszaj, dodając żółtka, przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i kakao. Ciasto wlej do tortownicy. Piecz 40 min w 160°C.
2. Masa: 1/3 szklanki mleka wymieszaj z kawą cappuccino. Wlej do reszty gotującego się mleka. Zagotuj. Ostudź, wstaw na godzinę do lodówki. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Schłodzone cappuccino zmiksuj z bitą śmietaną i zagęstnikiem na puszystą masę. Dodaj żelatynę, miksuj 2-3 minuty. Masą posmaruj biszkopt. Wstaw do lodówki.