Tort fryzyjski

Nie tylko jest smaczny, ale też doskonale się prezentuje - tort fryzyjski zachwyca.

Wykorzystaj nasz przepis na zrobienie pysznego tortu
Wykorzystaj nasz przepis na zrobienie pysznego tortu 123RF/PICSEL

Składniki na 12 porcji:

Na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 proc.
  • 20 dag zimnej margaryny

Na kruszonkę:

  • 15 dag mąki pszennej
  • 7 dag cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 10 dag miękkiej margaryny

Ponadto:

  • 40 dag powideł śliwkowych
  • 750 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 opakowania śmietan-fixu

Przygotowanie:

1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Schłodź je w lodówce przez 30 min. Składniki na kruszonkę wsyp do miski i lekko ugnieć palcami. Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Każdy kawałek rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim spód tortownicy. Nakłuj w kilku miejscach widelcem i posyp 1/3 kruszonki. Piecz około 20 min w temperaturze 180°C.

2. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijaj przez chwilę mikserem. Dodaj śmietan-fixy i 2 łyżki cukru pudru. Ubijaj aż śmietanka będzie sztywna. Przełóż do rękawa cukierniczego. Pierwszy i drugi kawałek ciasta posmaruj powidłami i udekoruj bitą śmietaną. Ułóż jeden na drugim. Trzeci kawałek pokrój w trójkąty. Ułóż je na wierzchu ciasta, by lekko na siebie nachodziły. Oprósz cukrem pudrem.

Zmysłowe smaki: Tort BarbieInteria.tv
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas