Tort fryzyjski
Nie tylko jest smaczny, ale też doskonale się prezentuje - tort fryzyjski zachwyca.
Składniki na 12 porcji:
Na ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 proc.
- 20 dag zimnej margaryny
Na kruszonkę:
- 15 dag mąki pszennej
- 7 dag cukru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 10 dag miękkiej margaryny
Ponadto:
- 40 dag powideł śliwkowych
- 750 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 opakowania śmietan-fixu
Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Schłodź je w lodówce przez 30 min. Składniki na kruszonkę wsyp do miski i lekko ugnieć palcami. Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Każdy kawałek rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim spód tortownicy. Nakłuj w kilku miejscach widelcem i posyp 1/3 kruszonki. Piecz około 20 min w temperaturze 180°C.
2. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijaj przez chwilę mikserem. Dodaj śmietan-fixy i 2 łyżki cukru pudru. Ubijaj aż śmietanka będzie sztywna. Przełóż do rękawa cukierniczego. Pierwszy i drugi kawałek ciasta posmaruj powidłami i udekoruj bitą śmietaną. Ułóż jeden na drugim. Trzeci kawałek pokrój w trójkąty. Ułóż je na wierzchu ciasta, by lekko na siebie nachodziły. Oprósz cukrem pudrem.