Tort lodowy z malinami

Pyszny i aksamitny tort lodowy z malinami to doskonały deser na upalne dni. Wypróbuj nasz przepis na szybki i prosty do przygotowania tort, który pokocha każdy lodożerca.

Tort lodowy z malinami
Tort lodowy z malinami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Lody wyjmij z zamrażarki, aby zmiękły. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Wymieszaj z lekko rozmrożonymi lodami. Połowę czekolady zetrzyj na tarce. Dodaj do masy lodowej. Raz jeszcze całość dokładnie wymieszaj. 

2. Przebierz maliny (kupne owoce opłucz i pozostaw na sicie do osuszenia). Przygotuj małą tortownicę. Na spodzie rozłóż połowę masy lodowej. Posyp malinami (część owoców odłóż do dekoracji). Wyłóż resztę masy. Wygładź wierzch. Wstaw tort na ok. 3 godziny do zamrażalnika. 

3. Przed podaniem przełóż tort na 20 minut do lodówki. Ozdób resztą malin i czekolady, bezikami i listkami mięty.

Lubisz lody włoskie? Mamy dla ciebie złe wieści! Na ogół bliżej im do zupek chińskich niż lodów naturalnych. To nic innego jak mieszanina wody i specjalnego proszku, które wrzuca się do maszyny. A w proszku można znaleźć niemal wszystkie składniki świata. Od utwardzanych tłuszczy roślinnych, przez zagęstniki i emulgatory, po sztuczne aromaty i barwniki. Na lodach włoskich chyba najłatwiej oszukać klienta – wystarczy dodać do maszyny więcej wody i/lub powietrza, a wtedy ich objętość w magiczny sposób się zwiększa.
Mało kto wie, że lody wynaleźli Chińczycy. Już 5 tys. lat temu zajadali się oni mieszaniną śniegu i owoców. Do Europy przepis na nie przywiózł Marco Polo, dzięki któremu Włochy w późnym średniowieczu stały się europejską stolicą lodów. To Włosi wymyślili pierwsze automaty do kręconych lodów – stąd nazwa "lody włoskie". Co ciekawe: oni takich lodów praktycznie nie jedzą. Zaś pierwsza fabryka lodów przemysłowych powstała w 1851 roku w Baltimore, w USA.
Statystyczny Polak zjada w ciągu roku średnio 4 litry lodów. Dla porównania Amerykanin zjada ich aż 23 litry! Najwięcej lodów zjadamy w ciepłe miesiące, czyli od kwietnia do września, kiedy z rynku znika 90 proc. rocznej produkcji. Wydaje się jednak, że ta tendencja zaczyna się pomału zmieniać i coraz częściej sięgamy po lody jesienią oraz zimą.
Ulubione smaki Polaków? Stawiamy na klasykę! Z badań OBOP-u wynika, że 34 proc. najbardziej lubi lody śmietankowe. Na drugim miejscu są czekoladowe - 19 proc., a na trzecim  - truskawkowe - 15 proc. Przy wyborze, poza smakiem, kierujemy się przede wszystkim ceną.
+10
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas