Tort orzechowy Latte macchiato
Efektowny tort kawowy.
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 60 g mąki
- 30 g mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki kakao
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 9 łyżek mleka
- 4 płaty żelatyny
- 500 g mascarpone
- 75 g masy nugatowej
- 400 g śmietany kremówki
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 100 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Białka ubić, dosypując 40 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami, łyżeczką kakao i proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy. Dodać 3 łyżki mleka i wlać ciasto do natłuszczonej okrągłej formy (20 cm), wyrównać. Piec w 200 st. C przez 15 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Nugat roztopić w gorącej kąpieli. Mascarpone zmieszać z 6 łyżkami mleka, 60 g cukru i nugatem. Żelatynę odcisnąć i roztopić. Zmieszać najpierw z 3 łyżkami, a następnie z pozostałym kremem. Dodać 200 g ubitej śmietany. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać kawę rozpuszczalną i nałożyć na biszkopt. Wstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Nałożyć drugą część kremu i wyrównać. Wstawić na 1 h do lodówki. Uwolnić z formy. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu. 200 g śmietany ubić. Śmietanę nałożyć na tort, oprószyć kakao, posypać orzechami