Tort orzechowy Latte macchiato

Efektowny tort kawowy.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 60 g mąki
  • 30 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki kakao
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 łyżek mleka
  • 4 płaty żelatyny
  • 500 g mascarpone
  • 75 g masy nugatowej
  • 400 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 100 g orzechów laskowych

Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Białka ubić, dosypując 40 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami, łyżeczką kakao i proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy. Dodać 3 łyżki mleka i wlać ciasto do natłuszczonej okrągłej formy (20 cm), wyrównać. Piec w 200 st. C przez 15 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Nugat roztopić w gorącej kąpieli. Mascarpone zmieszać z 6 łyżkami mleka, 60 g cukru i nugatem. Żelatynę odcisnąć i roztopić. Zmieszać najpierw z 3 łyżkami, a następnie z pozostałym kremem. Dodać 200 g ubitej śmietany. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać kawę rozpuszczalną i nałożyć na biszkopt. Wstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Nałożyć drugą część kremu i wyrównać. Wstawić na 1 h do lodówki. Uwolnić z formy. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu. 200 g śmietany ubić. Śmietanę nałożyć na tort, oprószyć kakao, posypać orzechami

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas