Reklama

Reklama

Tort rabarbarowy z bezą

Wyjątkowy przysmak.

Składniki na 12 sztuk:

  • 3 jajka
  • 300 g cukru
  • 75 g maki
  • 80 g maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 białka
  • 650 g rabarbaru
  • 2 łyżki syropu malinowego lub truskawkowego
  • 4 płaty żelatyny
  • 250 g mascarpone
  • 250 g twarożku
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g śmietany

Reklama

 Przygotowanie:

 3 jajka rozdzielić, 1 białko odstawić w chłodne miejsce. 2 białka ubić na sztywną pianę, dodając 2 łyżki zimnej wody i 100 g cukru. Wmieszać 3 żółtka. Mąkę, 50 g mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy. Ciasto nałożyć do okrągłej formy (26 cm O)

3 białka i sok z cytryny ubić na sztywną pianę, wsypując 120 g. Masę bezową delikatnie nałożyć na biszkopt, zostawiając 1 cm wolnego brzegu. Piec w 175 st. C 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika.

Rabarbar pokroić na 0,5 -1 cm kawałki. Syrop i 200 ml wody zagotować. Dodać połowę rabarbaru i  gotować 2 minuty.

2 płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.

 30 g  mąki ziemniaczanej wymieszać z 5 łyżkami zimnej wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i gotować 1 minutę, ciągle mieszając. Odstawić, po ok. 10 minutach wmieszać żelatynę.

Biszkopt przekroić tak, aby powstały 2 blachy.

Wokół dolnego blatu założyć pierścień. Nałożyć rabarbar i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie się żelować.

2 płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Mascarpone, twarożek, cukier i cukier waniliowy i 80 g cukru. Żelatynę odcisnąć, roztopić. Dodać śmietanę i zmieszać z reszta kremu. Krem nałożyć na ciasto, przykryć górnym blatem. Odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.

Dowiedz się więcej na temat: Tort rabarbarowy z bezą

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje