Tort rabarbarowy z bezą
Wyjątkowy przysmak.
Składniki na 12 sztuk:
- 3 jajka
- 300 g cukru
- 75 g maki
- 80 g maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 białka
- 650 g rabarbaru
- 2 łyżki syropu malinowego lub truskawkowego
- 4 płaty żelatyny
- 250 g mascarpone
- 250 g twarożku
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g śmietany
Przygotowanie:
3 jajka rozdzielić, 1 białko odstawić w chłodne miejsce. 2 białka ubić na sztywną pianę, dodając 2 łyżki zimnej wody i 100 g cukru. Wmieszać 3 żółtka. Mąkę, 50 g mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy. Ciasto nałożyć do okrągłej formy (26 cm O)
3 białka i sok z cytryny ubić na sztywną pianę, wsypując 120 g. Masę bezową delikatnie nałożyć na biszkopt, zostawiając 1 cm wolnego brzegu. Piec w 175 st. C 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika.
Rabarbar pokroić na 0,5 -1 cm kawałki. Syrop i 200 ml wody zagotować. Dodać połowę rabarbaru i gotować 2 minuty.
2 płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.
30 g mąki ziemniaczanej wymieszać z 5 łyżkami zimnej wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i gotować 1 minutę, ciągle mieszając. Odstawić, po ok. 10 minutach wmieszać żelatynę.
Biszkopt przekroić tak, aby powstały 2 blachy.
Wokół dolnego blatu założyć pierścień. Nałożyć rabarbar i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie się żelować.
2 płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Mascarpone, twarożek, cukier i cukier waniliowy i 80 g cukru. Żelatynę odcisnąć, roztopić. Dodać śmietanę i zmieszać z reszta kremu. Krem nałożyć na ciasto, przykryć górnym blatem. Odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.