Tort serowo - malinowy
Doskonały na upały.
Składniki:
- 3 jajka
- 3 op. cukru waniliowego
- po 8 dag cukru kryształu i mąki
- 2 dag kakao
- po 20 dag twarogu, mascarpone i kremówki
- 10 dag cukru pudru
- po 1 op. zagęszczacza i galaretki
- 10 dag malin
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzyj z 1 op. cukru waniliowego. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodaj cukier kryształ. Obydwie masy połącz, dodaj mąkę przesianą z kakao.
2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż przygotowane ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st. ok. 30 minut. Gotowy biszkopt wystudź, wyjmij z formy. Formę umyj.
3. Ciasto na powrót włóż do tortownicy. Twaróg zmiel, zmiksuj z serkiem mascarpone, 2 opakowaniami cukru waniliowego oraz cukrem pudrem. Kremówkę ubij na sztywno razem z zagęszczaczem do bitej śmietany. Delikatnie połącz z masą serową.
4. Przygotowaną masę wyłóż na spód. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Galaretkę (np. malinową) przygotuj według przepisu na opakowaniu. Kilka malin odłóż, resztę wmieszaj do gorącej galaretki. Gdy zacznie tężeć, wylej ją na masę serową i ponownie odstaw do lodówki. Udekoruj resztą malin