Reklama

Reklama

Tort z wątróbki

Oryginalny sposób na podanie wątróbki. Warto włączyć ją do swojej diety, gdyż chroni przed anemią.

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 40 dag wątróbki drobiowej
  • 10 jajek
  • 1/4 l mleka
  • 20 dag mąki pszennej
  • olej
  • 4 marchewki
  • 6 łyżek majonezu
  • natka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Wątróbkę oczyść z błonek, umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennymi przepuścić przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach.

Reklama

2. Przygotuj ciasto naleśnikowe. Zmiksuj 4 jajka z mlekiem, 1/4 l wody o mąką. Do ciasta dodaj zmieloną wątróbkę. Wymieszaj starannie, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3 Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Partiami nakładaj porcje ciasta i smaż naleśniki. Powinno wyjść 6-7 dużych placków. Odłóż je do ostudzenia.

4. Marchewki oczyść, ugotuj w osolonej wodzie, ostudź. Zetrzyj na tarce. Pozostałe jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz. 4 jajka zetrzyj na tarce w całości, z pozostałych oddziel białka i żółtka, zetrzyj osobno.

5. Białka odłóż. Żółtka, całe jajka i marchewkę połącz z 4 łyżkami majonezu. Dodaj 1-2 łyżki posiekanej natki oraz sól i pieprz do smaku. Przełóż placki. Białka połącz z resztą majonezu, dopraw, udekoruj tort.

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: wątróbka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje