Tort z wątróbki
Oryginalny sposób na podanie wątróbki. Warto włączyć ją do swojej diety, gdyż chroni przed anemią.
Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę oczyść z błonek, umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennymi przepuścić przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach.
2. Przygotuj ciasto naleśnikowe. Zmiksuj 4 jajka z mlekiem, 1/4 l wody o mąką. Do ciasta dodaj zmieloną wątróbkę. Wymieszaj starannie, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
3 Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Partiami nakładaj porcje ciasta i smaż naleśniki. Powinno wyjść 6-7 dużych placków. Odłóż je do ostudzenia.
4. Marchewki oczyść, ugotuj w osolonej wodzie, ostudź. Zetrzyj na tarce. Pozostałe jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz. 4 jajka zetrzyj na tarce w całości, z pozostałych oddziel białka i żółtka, zetrzyj osobno.
5. Białka odłóż. Żółtka, całe jajka i marchewkę połącz z 4 łyżkami majonezu. Dodaj 1-2 łyżki posiekanej natki oraz sól i pieprz do smaku. Przełóż placki. Białka połącz z resztą majonezu, dopraw, udekoruj tort.