Tradycyjna baba wielkanocna: Prosty przepis

Baba drożdżowa polana lukrem lub posypana cukrem pudrem to jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkanocnych. Trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny bez tego pysznego ciasta. Jak go przygotować? Oto prosty i sprawdzony przepis. Ta baba zachwyci podniebienie każdego!

article cover
©123RF/PICSEL

Potrzebne składniki

©123RF/PICSEL

Do przygotowania wielkanocnej baby potrzebne będą:

* cztery szklanki mąki pszennej (typ 550);

* 40 gramów świeżych drożdży i około 20 gramów suchych drożdży;

* pięć żółtek;

* jedno jajko;

* szczypta soli;

* szklanka zimnego mleka;

* pół szklanki brązowego cukru;

* 120 gramów roztopionego masła;

* 100 gramów rodzynek;

* kilka kropel ekstraktu pomarańczowego;

* kandyzowana skórka pomarańczy.

Sposób przygotowania

©123RF/PICSEL

1. Mąką pszenną mieszamy z suchymi drożdżami.

2. Następnie rozpuszczamy świeże drożdże w szklance z ciepłą wodą (około połowa szklanki) i dodajemy do mąki.

4. Do ciasta dolewany ostudzone roztopione masło, sól, cukier, jajko, ubite na puszystą masę żółtka, mleko, rodzynki, kilka kropel ekstraktu pomarańczowego i dwie łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy.

5. Wyrabiamy ciasto. Powinno się ciągnąć podczas wyrabiania.

6. Gdy ciasto jest już gotowe, przykrywamy go ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pieczenie i dekorowanie

©123RF/PICSEL

Jeśli ciasto już wyrosło, możemy przełożyć go do dwóch form nasmarowanych tłuszczem. Piekarnik należy rozgrzać do 170 stopni Celsjusza i piec baby około 30 minut.

Babkę można posypać cukrem pudrem i ozdobić według gustu kandyzowaną skórką pomarańczy. Możemy ją również nasączyć - owocową herbatą, sokiem z cytryny lub dobrym alkoholem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas