Tradycyjna baba wielkanocna: Prosty przepis
Baba drożdżowa polana lukrem lub posypana cukrem pudrem to jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkanocnych. Trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny bez tego pysznego ciasta. Jak go przygotować? Oto prosty i sprawdzony przepis. Ta baba zachwyci podniebienie każdego!
Potrzebne składniki
Do przygotowania wielkanocnej baby potrzebne będą:
* cztery szklanki mąki pszennej (typ 550);
* 40 gramów świeżych drożdży i około 20 gramów suchych drożdży;
* pięć żółtek;
* jedno jajko;
* szczypta soli;
* szklanka zimnego mleka;
* pół szklanki brązowego cukru;
* 120 gramów roztopionego masła;
* 100 gramów rodzynek;
* kilka kropel ekstraktu pomarańczowego;
* kandyzowana skórka pomarańczy.
Sposób przygotowania
1. Mąką pszenną mieszamy z suchymi drożdżami.
2. Następnie rozpuszczamy świeże drożdże w szklance z ciepłą wodą (około połowa szklanki) i dodajemy do mąki.
4. Do ciasta dolewany ostudzone roztopione masło, sól, cukier, jajko, ubite na puszystą masę żółtka, mleko, rodzynki, kilka kropel ekstraktu pomarańczowego i dwie łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy.
5. Wyrabiamy ciasto. Powinno się ciągnąć podczas wyrabiania.
6. Gdy ciasto jest już gotowe, przykrywamy go ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczenie i dekorowanie
Jeśli ciasto już wyrosło, możemy przełożyć go do dwóch form nasmarowanych tłuszczem. Piekarnik należy rozgrzać do 170 stopni Celsjusza i piec baby około 30 minut.
Babkę można posypać cukrem pudrem i ozdobić według gustu kandyzowaną skórką pomarańczy. Możemy ją również nasączyć - owocową herbatą, sokiem z cytryny lub dobrym alkoholem.