Tradycyjne śledzie po kaszubsku
Na wigilijnym stole mogą z powodzeniem zastąpić karpia. Zdaniem wielu są od niego o wiele smaczniejsze i mniej kłopotliwe. Najlepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu - warto o tym pamiętać rozplanowując przedświąteczne gotowanie.
Filety umieszczamy w misce, zalewamy wodą i moczymy ok. 6 godzin. W tym czasie trzy razy zmieniamy wodę na świeżą. Wymoczone filety kroimy na kawałki. Odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone cebule, smażymy, aż zmiękną. Dodajemy łyżkę cukru, pokrojone śliwki, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, majeranek oraz paprykę. Mieszamy, smażymy całość kilka minut. Pod koniec smażenia dokładamy 4 łyżki koncentratu pomidorowego i łyżkę octu, ponownie mieszamy.
Na półmisku wykładamy naprzemiennie warstwy ryb i warstwy przestudzonego sosu warzywnego, aż do wyczerpania składników.