Reklama

Reklama

Tradycyjne śledzie po kaszubsku

Na wigilijnym stole mogą z powodzeniem zastąpić karpia. Zdaniem wielu są od niego o wiele smaczniejsze i mniej kłopotliwe. Najlepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu - warto o tym pamiętać rozplanowując przedświąteczne gotowanie.

Składniki

  • 0,5 kg filetów śledziowych
  • garść suszonych śliwek
  • 3 cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu winnego (lub spirytusowego)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • pieprz, majeranek
  • mielona papryka słodka/ostra

Filety umieszczamy w misce, zalewamy wodą i moczymy ok. 6 godzin. W tym czasie trzy razy zmieniamy wodę na świeżą. Wymoczone filety kroimy na kawałki. Odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone cebule, smażymy, aż zmiękną. Dodajemy łyżkę cukru, pokrojone śliwki, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, majeranek oraz paprykę. Mieszamy, smażymy całość kilka minut. Pod koniec smażenia dokładamy 4 łyżki koncentratu pomidorowego i łyżkę octu, ponownie mieszamy.

Na półmisku wykładamy naprzemiennie warstwy ryb i warstwy przestudzonego sosu warzywnego, aż do wyczerpania składników.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje