Reklama

Reklama

Tradycyjny kompot z suszu

W niektórych domach pija się go tylko raz do roku - w Wigilię, dlatego smakuje tak wyjątkowo. W innych - tradycja delektowania się tym napitkiem rozciąga się na cały okres świąteczno - noworoczny. Są też tacy, którzy sięgają po ten rarytas zawsze wtedy, kiedy mają ochotę.

Składniki

  • 150 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych jabłek
  • 2-3 plasterki pomarańczy
  • 4 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • kawałek laski cynamonu (ok. 1 cm)
  • 4 łyżki cukru

Suszone owoce umieszczamy w dużym garnku i zalewamy dwoma litrami chłodnej wody. Całość powinna odstać dwie godziny.

Po upływie tego czasu dodajemy przyprawy i plasterki pomarańczy. Gotujemy kompot pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 30 min. Gotowy postawiamy do przestygnięcia.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje