Tradycyjny kompot z suszu
W niektórych domach pija się go tylko raz do roku - w Wigilię, dlatego smakuje tak wyjątkowo. W innych - tradycja delektowania się tym napitkiem rozciąga się na cały okres świąteczno - noworoczny. Są też tacy, którzy sięgają po ten rarytas zawsze wtedy, kiedy mają ochotę.

Składniki
- 150 g suszonych śliwek
- 50 g suszonych jabłek
- 2-3 plasterki pomarańczy
- 4 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
- kawałek laski cynamonu (ok. 1 cm)
- 4 łyżki cukru
Suszone owoce umieszczamy w dużym garnku i zalewamy dwoma litrami chłodnej wody. Całość powinna odstać dwie godziny.Po upływie tego czasu dodajemy przyprawy i plasterki pomarańczy. Gotujemy kompot pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 30 min. Gotowy postawiamy do przestygnięcia.