Tradycyjny sernik z morelami
Smakuje wszystkim!
Składniki:
Na spód:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów bez skórki
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 125 g miękkiego masła
Masa serowa:
- 1/2 kg wydrylowanych moreli
- 750 g kremowego sera (20 proc. tłuszczu)
- 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku
- 70 g cukru
- 4 jajka
Przygotowanie:
1. Zagnieć kruche ciasto (połącz składniki i wyrabiaj), uformuj kulę. Owiń ją w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Morele pokrój na ćwiartki. Ser wymieszaj z budyniem w proszku, cukrem i jajkami. 2/3 schłodzonego kruchego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim spód i brzegi tortownicy.
2. Wlej masę serową, równomiernie rozłóż morele. Pozostałe ciasto pokrusz na wierzchu. Piecz w temperaturze 200 stopni C ok. 1 godziny (jeśli ciasto będzie się zbyt mocno rumienić, przykryj je folią aluminiową).