Trawa cytrynowa: Sposób na odporność i nie tylko

W naszym kraju miłośników kuchni orientalnej nie brakuje. Wielu z nas chętnie odwiedza restauracje, które serwują potrawy obfitujące w wyraziste i wyrafinowane smaki. Częstym dodatkiem do dań jest trawa cytrynowa, która w ludowej medycynie Wschodu jest uznawana za remedium na wiele dolegliwości. Szczególnie przydatna jest w przypadku obniżonej odporności i pomaga uporać się z wieloma drobnymi infekcjami. To tylko część z zalet włączenia trawy cytrynowej do codziennej diety i nie trzeba się jedynie ograniczać do dodawania jej do potraw orientalnych. Jakie korzyści daje trawa cytrynowa? Jak wpływa na organizm?

Trawa cytrynowa
Trawa cytrynowa ©123RF/PICSEL
Herbata po indyjskuInteria Kulinaria

Co trzeba wiedzieć o trawie cytrynowej?

Tajska zupa
©123RF/PICSEL

Trawa cytrynowa, zwana inaczej palczatką cytrynową, jest rośliną z rodziny wiechlinowatych, którą uprawia się w wielu miejscach na całym świecie: Azji, Afryce, Europie oraz obu Amerykach. Przybiera postać silnie rozrośniętej kępy, która osiąga półtora metra wysokości. Zbudowana jest z ostro zakończonych, zielonych liści oraz czerwonych kwiatostanów przypominających kłosy. W tradycyjnej medycynie ludowej mieszkańców Azji i obu Ameryk, trawa cytrynowa była powszechnie wykorzystywana jako środek leczący bóle brzucha i niestrawność. Poza tym jest nierozerwalnym elementem Inca Kola – peruwiańskiego napoju.

Do czego wykorzystywać trawę cytrynową?

Trawa cytrynowa jest częstym dodatkiem do orzeźwiających napojów: jej podziemne części (bulwy) oraz liście są często suszone i parzone (podobnie jak herbata). Jest również częstym składnikiem wielu potraw, w tym tradycyjnej tajskiej zupy tom-yum, a także dań mięsnych i wegetariańskich. Trawa cytrynowa cechuje się delikatnym, ale dokładnie wyczuwalnym cytrynowo-imbirowym smakiem. Jej dodawanie do potraw korzystnie oddziałuje na kubki smakowe, ale też dostarcza substancji czynnych, które pozytywnie wpływają na działanie organizmu.

Co znaleźć można w trawie cytrynowej?

Trawa cytrynowa na apetyt
©123RF/PICSEL

Trawa cytrynowa nie zawiera sporej dawki witamin, choć można znaleźć w niej witaminę A, C oraz z grupy B (m.in. kwas foliowy). Natomiast występuje w niej większa ilość minerałów, takich jak potas, fosfor, magnez i wapń. Z trawy cytrynowej pozyskuje się olejek eteryczny – lemongrasowy – który w 80 proc. składa się z cytralu. Wykazuje on działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Na co pomoże trawa cytrynowa?

Trawa cytrynowa, oprócz właściwości poprawiających odporność organizmu, wspomaga prawidłową pracę mięśni. Korzystnie działa na funkcjonowanie serca oraz może przyczynić się do unormowania ciśnienia tętniczego krwi. Okazuje się, że trawa cytrynowa ma również korzystny wpływ na poziom cholesterolu i glukozy we krwi, dlatego może być śmiało spożywana przez diabetyków. Trawa cytrynowa wspomaga prawidłowe działanie układu trawienia: pomaga pozbyć się dolegliwości takich jak biegunka i niestrawność, a także poprawić apetyt.

Olejek lemongrasowy

Olejek lemongrasowy
©123RF/PICSEL

Najkorzystniej na organizm działa olejek lemongrasowy. Nierozcieńczony może być stosowany w aromaterapii: dodawany do kąpieli albo umieszczany w kominkach. Korzystnie działa na układ nerwowy, pozwala się wyciszyć i zrelaksować. Jest również nieoceniony w leczeniu dolegliwości skórnych, takich jak stany zapalne, a nawet opryszczka. Olejek lemongrasowy stosowany zewnętrznie (np. dwie/trzy krople) trzeba wcześniej wymieszać z łyżką stołową oleju (oliwy lub oleju winogronowego). Tak przygotowaną mieszankę można stosować na skórę. Sam olejek lemongrasowy podany na skórę może ją podrażnić.

Uprawa trawy cytrynowej

Trawa cytrynowa może być uprawiana w naszym klimacie. Niestety, nie jest ona mrozoodporna, dlatego rabaty w ogrodzie zdobi tylko przez jeden sezon. Zdecydowanie łatwiej uprawia się ją w pomieszczeniach: wystarczy zapewnić jej jasne i nasłonecznione miejsce oraz regularnie podlewać. Domową trawę cytrynową można z powodzeniem wykorzystywać w kulinariach: dodawać do potraw (świetny dodatek do chłodników i deserów) oraz przygotowywać z niej napary. Wystarczy posiekać jej bulwę lub pokroić jej liście na kilkucentymetrowe paski i zalać wrzątkiem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas