Trochę inne kopytka
Kopytka mogą być dodatkiem do obiadu albo osobnym posiłkiem. Proponujemy wersję z selerową wkładką, dzięki czemu dobrze znane, klasyczne danie zasmakuje nieco inaczej.

Składniki
- 150 g boczku
- 1 jajko
- 1/2 selera
- 1 kg ziemniaków
- olej
- sól, pieprz
- 200 g mąki pszennej
- zielenina do podania
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. W osobnym garnku do miękkości gotujemy seler.2. Boczek kroimy w bardzo drobną kosteczkę, smażymy na oleju, aż się przyrumieni. 3. Warzywa odcedzamy, studzimy, rozgniatamy, łączymy, dodajemy mąkę, jajko, łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Wyrabiamy ciasto.4. Z ciasta formujemy wąskie wałeczki, które tniemy ukośnie na małe, ok. 2 cm kawałeczki. 5. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem szczypty soli i łyżki oleju. Wrzucamy kopytka partiami i gotujemy, aż zaczną wypływać (zwykle wypływają na powierzchnię po 2-3 minutach). Podajemy z boczkiem i ulubioną zieleniną.