Trochę inne kopytka
Kopytka mogą być dodatkiem do obiadu albo osobnym posiłkiem. Proponujemy wersję z selerową wkładką, dzięki czemu dobrze znane, klasyczne danie zasmakuje nieco inaczej.
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. W osobnym garnku do miękkości gotujemy seler.
2. Boczek kroimy w bardzo drobną kosteczkę, smażymy na oleju, aż się przyrumieni.
3. Warzywa odcedzamy, studzimy, rozgniatamy, łączymy, dodajemy mąkę, jajko, łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Wyrabiamy ciasto.
4. Z ciasta formujemy wąskie wałeczki, które tniemy ukośnie na małe, ok. 2 cm kawałeczki.
5. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem szczypty soli i łyżki oleju. Wrzucamy kopytka partiami i gotujemy, aż zaczną wypływać (zwykle wypływają na powierzchnię po 2-3 minutach). Podajemy z boczkiem i ulubioną zieleniną.