Trójkolorowe kanapki z pikantną pastą rybną
Przygotowanie: 20 minut • 4 porcje • 285 kcal/porcja.

Składniki
- mała puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 ogórki konserwowe
- 200 g twarożku śmietankowego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- łyżka musztardy
- sól
- 8 kromek tostowego chleba
- 3 marchewki mini
- 8 ziaren groszku z puszki
- rukola
1. Odlej sos z tuńczyka. Ogórki i jajka posiekaj (pół jednego białka odłóż do dekoracji). W misce wymieszaj rybę, ogórki, twarożek, jajka i musztardę. Przypraw solą. 2. Kromki przytnij do kształtu rybek. Posmaruj pieczywo przygotowaną pastą. Złóż razem po dwie, tak aby na górnej pasta była na wierzchu.
3. Marchewki obierz, umyj i pokrój wzdłuż w cieniutkie plasterki. Ułóż je na wierzchu kanapek jako łuski oraz po 3 wsuń między kromki na końcach jako płetwy.
4. Z ugotowanego białka wykrój kółka – po dwa na każdą rybkę. Ułóż je jako oczy, na wierzchu kółek umieść ziarnka groszku. 5 Z listków rukoli wytnij cieniutkie paski i ułóż je wzdłuż krawędzi plasterków marchewki jako kontrastowe prążki. Talerzyki udekoruj rukolą jako wodorostami.