Truskawki pod chrupiącą pierzynką
Pomysł na pyszny deser.
Składniki:
- 750 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru laska wanilii (bez nasion)
- 1/2 szklanki mąki ryżowej (lub pszennej)
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 50 g masła
Przygotowanie:
1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Truskawki opłucz, osusz i usuń szypułki. Przełóż owoce do dużej miski, posyp cukrem pudrem, drobniutko posiekaną wanilią i łyżką mąki ryżowej. Skrop dwiema łyżkami wody. Delikatnie wymieszaj całość, po czym wyłóż do żaroodpornego naczynia.
2 Wymieszaj resztę mąki ryżowej z wiórkami kokosowymi. Dodaj masło i zagnieć palcami, aby powstały okruszki. Posyp nimi truskawki po wierzchu.
3 Wstaw deser do piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika lub po ostudzeniu do temperatury pokojowej.