Truskawki pod chrupiącą pierzynką

Pomysł na pyszny deser.

Aż ślinka cieknie!
Aż ślinka cieknie!123RF/PICSEL

Składniki:

  • 750 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru laska wanilii (bez nasion)
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej (lub pszennej)
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 50 g masła

Przygotowanie:

1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Truskawki opłucz, osusz i usuń szypułki. Przełóż owoce do dużej miski, posyp cukrem pudrem, drobniutko posiekaną wanilią i łyżką mąki ryżowej. Skrop dwiema łyżkami wody. Delikatnie wymieszaj całość, po czym wyłóż do żaroodpornego naczynia.

2 Wymieszaj resztę mąki ryżowej z wiórkami kokosowymi. Dodaj masło i zagnieć palcami, aby powstały okruszki. Posyp nimi truskawki po wierzchu.

3 Wstaw deser do piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika lub po ostudzeniu do temperatury pokojowej.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas