Truskawkowe desery i ciasta
Dla wszystkich miłośników truskawek!

Maślankowe racuchy
Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. maślanki lub 1 i 1/2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- po 2 łyżki drobnego cukru i cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej
- sos
- 25 dag truskawek
- 3/4 szkl. tłoczonego soku jabłkowego
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- dekoracja
- 12-15 truskawek
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
1. Racuchy: masło stop i przestudź. Makę przesiej, wymieszaj z proszkiem i solą. Maślankę zmiksuj z jajkami, masłem i cukrami. Na końcu wmiksuj mąkę (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstaw na 30 minut. 2. Sos: truskawki opłucz, usuń szypułki. Owoce pokrój na połówki, wsyp cukier i duś na dużym ogniu, by powstający sok szybko odparował. W 1/4 soku jabłkowego rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Resztę soku podgrzej z truskawkami, wlej sok z mąką i mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. 3. Z ciasta usmaż racuchy na patelni cienko posmarowanej olejem. Ułóż je w piramidki, przekładając każdą warstwę sosem truskawkowym. Udekoruj pokrojonymi truskawkami, oprósz cukrem pudrem.

Naleśnikowe roladki
Składniki
- 25 dag truskawek
- 6-8 naleśników
- 30 dag kremowego serka śmietankowego lub ricotty
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
1. Serek wymieszaj z cukrem waniliowym, śmietaną i skórką z cytryny. Odstaw na 20 minut. 2. Na naleśniki nałóż po porcji serka, równomiernie rozsmaruj. Na każdym ułóż rząd truskawek (najlepiej, by owoce były nieduże i zbliżonej wielkości). Naleśniki zwiń w ciasny rulon i chłodź przez 30 minut. Przed podaniem możesz je polać jeszcze gorącą stopioną czekoladą.