Reklama

Reklama

Truskawkowe desery i ciasta

Dla wszystkich miłośników truskawek!

Maślankowe racuchy

Składniki dla: 8-10 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. maślanki lub 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • po 2 łyżki drobnego cukru i cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej

Składniki - sos

  • 25 dag truskawek
  • 3/4 szkl. tłoczonego soku jabłkowego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego

Składniki - dekoracja

  • 12-15 truskawek
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

1. Racuchy: masło stop i przestudź. Makę przesiej, wymieszaj z proszkiem i solą. Maślankę zmiksuj z jajkami, masłem i cukrami. Na końcu wmiksuj mąkę (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstaw na 30 minut. 

2. Sos: truskawki opłucz, usuń szypułki. Owoce pokrój na połówki, wsyp cukier i duś na dużym ogniu, by powstający sok szybko odparował. W 1/4 soku jabłkowego rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Resztę soku podgrzej z truskawkami, wlej sok z mąką i mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. 

3. Z ciasta usmaż racuchy na patelni cienko posmarowanej olejem. Ułóż je w piramidki, przekładając każdą warstwę sosem truskawkowym. Udekoruj pokrojonymi truskawkami, oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje