Truskawkowe desery i ciasta
Dla wszystkich miłośników truskawek!
Maślankowe racuchy
Sposób przygotowania
1. Racuchy: masło stop i przestudź. Makę przesiej, wymieszaj z proszkiem i solą. Maślankę zmiksuj z jajkami, masłem i cukrami. Na końcu wmiksuj mąkę (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstaw na 30 minut.
2. Sos: truskawki opłucz, usuń szypułki. Owoce pokrój na połówki, wsyp cukier i duś na dużym ogniu, by powstający sok szybko odparował. W 1/4 soku jabłkowego rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Resztę soku podgrzej z truskawkami, wlej sok z mąką i mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje.
3. Z ciasta usmaż racuchy na patelni cienko posmarowanej olejem. Ułóż je w piramidki, przekładając każdą warstwę sosem truskawkowym. Udekoruj pokrojonymi truskawkami, oprósz cukrem pudrem.
Naleśnikowe roladki
Sposób przygotowania
1. Serek wymieszaj z cukrem waniliowym, śmietaną i skórką z cytryny. Odstaw na 20 minut.
2. Na naleśniki nałóż po porcji serka, równomiernie rozsmaruj. Na każdym ułóż rząd truskawek (najlepiej, by owoce były nieduże i zbliżonej wielkości). Naleśniki zwiń w ciasny rulon i chłodź przez 30 minut. Przed podaniem możesz je polać jeszcze gorącą stopioną czekoladą.