Truskawkowe desery i ciasta

Dla wszystkich miłośników truskawek!

Placuszki z truskawkami
Placuszki z truskawkami123RF/PICSEL

Maślankowe racuchy

Sposób przygotowania

1. Racuchy: masło stop i przestudź. Makę przesiej, wymieszaj z proszkiem i solą. Maślankę zmiksuj z jajkami, masłem i cukrami. Na końcu wmiksuj mąkę (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstaw na 30 minut. 

2. Sos: truskawki opłucz, usuń szypułki. Owoce pokrój na połówki, wsyp cukier i duś na dużym ogniu, by powstający sok szybko odparował. W 1/4 soku jabłkowego rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Resztę soku podgrzej z truskawkami, wlej sok z mąką i mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. 

3. Z ciasta usmaż racuchy na patelni cienko posmarowanej olejem. Ułóż je w piramidki, przekładając każdą warstwę sosem truskawkowym. Udekoruj pokrojonymi truskawkami, oprósz cukrem pudrem.

Jak zrobić racuchy z jabłkami?Interia Kulinaria
Naleśniki z truskawkami
Naleśniki z truskawkami123RF/PICSEL

Naleśnikowe roladki

Sposób przygotowania

1. Serek wymieszaj z cukrem waniliowym, śmietaną i skórką z cytryny. Odstaw na 20 minut. 

2. Na naleśniki nałóż po porcji serka, równomiernie rozsmaruj. Na każdym ułóż rząd truskawek (najlepiej, by owoce były nieduże i zbliżonej wielkości). Naleśniki zwiń w ciasny rulon i chłodź przez 30 minut. Przed podaniem możesz je polać jeszcze gorącą stopioną czekoladą. 

Zmysłowe smaki: Jak zrobić naleśniki? Interia.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas