Trzy łatwe sosy do mięsnych frykasów

Są pyszne i nie zajmują wiele czasu!

Sos miodowo - musztardowy
Sos miodowo - musztardowy123/RF PICSEL123RF/PICSEL

1. Musztardowy z miodem

Wymieszaj pół szklanki musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy) z 1 szklanką majonezu. Połącz z 1 łyżką płynnego miodu oraz odrobiną sosu sojowego. Sos przypraw do smaku pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.

2. Ziołowy na jogurcie

Opłucz, osusz i bardzo drobno posiekaj po pół pęczka koperku, szczypiorku i bazylii. Dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i 1 łyżeczkę posiekanych ziarenek marynowanego zielonego pieprzu. Składniki połącz z 8-10 łyżkami gęstego jogurtu naturalnego. Przypraw do smaku białym pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.

3. Żurawinowy z chrzanem

Utrzyj 6-7 łyżek startego chrzanu z 2 łyżkami majonezu, 3 łyżkami gęstej śmietany i 5 łyżkami żurawiny do mięs. Domieszaj 2 łyżki półsłodkiego czerwonego wina. Sos dopraw szczyptą cukru i białego pieprzu. Przed podaniem mocno schłodź.

Zmysłowe smaki: Makrela w aromatycznym sosie pomidorowymInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas