Trzy pomysły na bakłażana

Gulasz z bakłażanem
Gulasz z bakłażanemmateriały prasowe

Gulasz z ciecierzycą i bakłażanem

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżeczki proszku garam masala lub curry
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 puszka ciecierzycy np. marki Jasmeen
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • Sól
  • 1 łyżeczka pasty harissa np. marki Jasmeen
  • Garść posiekanej świeżej mięty

Sposób przygotowania

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Faszerowany bakłażan
Faszerowany bakłażan123RF/PICSEL

Faszerowany bakłażan

Składniki

  • 0,5 kostki bulionu drobiowego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 dag startego sera żółtego
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • Świeże zioła: oregano, bazylia
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania

Faszerowany bakłażanInteria KulinariaInteria Kulinaria
Pasta z bakłażana
Pasta z bakłażana123RF/PICSEL

Pasta z bakłażana

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • ¼ szklanki oliwy
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego na ćwiartki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

Pasta z pieczonego bakłażanaInteria KulinariaInteria Kulinaria
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?