Reklama

Reklama

Trzy pomysły na bakłażana

Bakłażan pochodzi z Indii, ale obecnie bardziej popularny jest w kuchni śródziemnomorskiej. W Polsce dopiero od niedawna zyskuje uznanie - choć na początku większość z nas podchodziła do niego z dystansem, to obecnie coraz chętniej go wykorzystujemy. Jest kilka sposobów na przyrządzenie bakłażana!

Gulasz z ciecierzycą i bakłażanem

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżeczki proszku garam masala lub curry
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 puszka ciecierzycy np. marki Jasmeen
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • Sól
  • 1 łyżeczka pasty harissa np. marki Jasmeen
  • Garść posiekanej świeżej mięty

Sposób przygotowania

Pokrój cebule w piórka i przesmaż na maśle. Dodaj curry i smaż jeszcze chwilę. Następnie dorzuć pokrojonego w kostkę bakłażana i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Smaż kilka minut co jakiś mieszając. Zalej przecierem pomidorowym i duś pod przykryciem, aż bakłażan będzie miękki. Dopraw solą, pastą harissa i miętą. Potrawę możesz podać z ryżem lub samodzielnie.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje