Reklama

Reklama

Trzy pomysły na bakłażana

Bakłażan pochodzi z Indii, ale obecnie bardziej popularny jest w kuchni śródziemnomorskiej. W Polsce dopiero od niedawna zyskuje uznanie - choć na początku większość z nas podchodziła do niego z dystansem, to obecnie coraz chętniej go wykorzystujemy. Jest kilka sposobów na przyrządzenie bakłażana!

Gulasz z ciecierzycą i bakłażanem

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżeczki proszku garam masala lub curry
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 puszka ciecierzycy np. marki Jasmeen
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • Sól
  • 1 łyżeczka pasty harissa np. marki Jasmeen
  • Garść posiekanej świeżej mięty

Sposób przygotowania

Pokrój cebule w piórka i przesmaż na maśle. Dodaj curry i smaż jeszcze chwilę. Następnie dorzuć pokrojonego w kostkę bakłażana i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Smaż kilka minut co jakiś mieszając. Zalej przecierem pomidorowym i duś pod przykryciem, aż bakłażan będzie miękki. Dopraw solą, pastą harissa i miętą. Potrawę możesz podać z ryżem lub samodzielnie.


Faszerowany bakłażan

Składniki

  • 0,5 kostki bulionu drobiowego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 dag startego sera żółtego
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • Świeże zioła: oregano, bazylia
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania

Ugotuj kaszę na półtwardo z bulionem i pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie przekrój wzdłuż bakłażana i wydrąż z każdej połówki trochę miąższu. Cukinię pokrój w kostkę, pieczarki posiekaj. Połówki bakłażana posól i posmaruj oliwą z oliwek, po czym podpiecz lekko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj pieczarki. Gdy puszczą wodę dołóż pokrojoną w kostkę cukinię i miąższ z bakłażana. Smaż wszystko często mieszając przez ok. 2 minuty. Następnie wymieszaj z kaszą i ziołami i rozłóż równomiernie na połówkach bakłażana. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, 5 minut przed końcem posyp wszystko startym serem.

Reklama


Pasta z bakłażana

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • ¼ szklanki oliwy
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego na ćwiartki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do temperatury 220 st. C. Bakłażany nakłuj widelcem, ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce i wstaw do piekarnika na 1 godzinę (aż będą miękkie). Po wyjęciu odstaw je na 15 minut. Jeszcze ciepłe obierz ze skórki, miąższ pokrój w drobną kostkę i zmiksuj. Dodaj oliwę, sok z cytryny, czosnek i sól, a następnie raz jeszcze zmiksuj, przełóż do miseczki i posyp natką pietruszki.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy