Tuńczykowa pychotka na sałacie

Ta niesamowita sałatka to prawdziwy rarytas dla fanów tuńczyka. Aromatyczna, smakowita i pożywna, a przy tym przygotujesz ją błyskawicznie! Koniecznie wypróbuj nasz przepis.

Tuńczykowa pychotka na sałacie
Tuńczykowa pychotka na sałacie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj sos: do zakręcanego słoiczka wlej sok z cytryny, dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp tymianek, szczyptę soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Słoik zamknij i energicznie nim wstrząsaj, aż sól się rozpuści. Słoiczek odkręć, dolej 5 łyżek oleju. Zakręć i ponownie potrząsaj nim (przez ok. 30 sekund), aż powstanie gęsty sos. Odstaw.

2. Kolorowy i jasny makaron ugotuj oddzielnie w posolonej wodzie. Odcedź, przelej dużą ilością zimnej wody. Tuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij. Papryki umyj, pokrój w paseczki.Sałatę opłucz, osusz. Duże liście ewentualnie porwij na mniejsze kawałki. Cebulkę dymkę obierz, drobniutko posiekaj.

3. Do dużej miski wsyp makaron, dodaj tuńczyka, osączone z zalewy oliwki oraz pokrojone papryki i cebulkę. Wlej sos i wszystko delikatnie wymieszaj (najlepiej dwiema dużymi łyżkami).

4. Pięć miseczek wyłóż listkami sałaty i nałóż po porcji sałatki. Udekoruj plasterkami cytryny. Przed podaniem sałatkę warto schłodzić w lodówce.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas