Tuńczykowa pychotka na sałacie
Ta niesamowita sałatka to prawdziwy rarytas dla fanów tuńczyka. Aromatyczna, smakowita i pożywna, a przy tym przygotujesz ją błyskawicznie! Koniecznie wypróbuj nasz przepis.

Składniki
- sałatka:
- po 15 dag penne jasnego i kolorowego
- sól
- po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
- 1/2 szkl. czarnych oliwek bez pestek
- 10 listków sałaty
- 1 dymka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- plasterki cytryny do dekoracji
- sos:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- grubo mielony pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos: do zakręcanego słoiczka wlej sok z cytryny, dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp tymianek, szczyptę soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Słoik zamknij i energicznie nim wstrząsaj, aż sól się rozpuści. Słoiczek odkręć, dolej 5 łyżek oleju. Zakręć i ponownie potrząsaj nim (przez ok. 30 sekund), aż powstanie gęsty sos. Odstaw.
2. Kolorowy i jasny makaron ugotuj oddzielnie w posolonej wodzie. Odcedź, przelej dużą ilością zimnej wody. Tuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij. Papryki umyj, pokrój w paseczki.Sałatę opłucz, osusz. Duże liście ewentualnie porwij na mniejsze kawałki. Cebulkę dymkę obierz, drobniutko posiekaj.
3. Do dużej miski wsyp makaron, dodaj tuńczyka, osączone z zalewy oliwki oraz pokrojone papryki i cebulkę. Wlej sos i wszystko delikatnie wymieszaj (najlepiej dwiema dużymi łyżkami).
4. Pięć miseczek wyłóż listkami sałaty i nałóż po porcji sałatki. Udekoruj plasterkami cytryny. Przed podaniem sałatkę warto schłodzić w lodówce.