Twarzowa pizza dla dzieci
1. 200 ml letniej wody, wymieszaj z łyżeczką soli, łyżką oleju, szczyptą cukru i drożdżami. Stopniowo dodawaj mąkę, zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń i odłóż do lodówki na 15 min. Schłodzone cias to rozwałkuj na cienki prostokątny placek. Przenieś go na blachę wyłożoną pergaminem. Uformuj lekko wyższy brzeg.
2. Wymieszaj pomidory z mieszanką przypraw i przeciśniętym czosnkiem. Sos dopraw cukrem. Wszystkie świeże warzywa oczyść i umyj. Rzodkiewki pokrój na cząstki, por w paski i talarki. Pomidorki poprzekrawaj na połówki. Z marchwi zestrugaj paseczki.
3. Ciasto posmaruj sosem, posyp startą mozzarellą, rozłóż wędlinę. Pizzę wstaw do piekarnika. Piecz 15 min w 220 st. Wyjmij, pokrój na 6 części. Utwórz z nich 3 twarze chłopięce i 3 dziewczęce.
Chłopcu zrób nos z miniparówek, usta z małej kukurydzy z puszki, oczy z pomidorów, a włosy z paseczków pora.
Dziewczynka powinna mieć nos z rzodkiewki, oczy z pomidorków koktajlowych, usta z krążków pora, a długie włosy z zestruganych paseczków surowej marchewki.