Tymbaliki z kurczaka
Pod tą tajemniczą dla niektórych nazwą kryją się nasze ulubione galaretki z mięsem i warzywami, idealne na świąteczne śniadanie, na przystawkę lub na kolację.
1. Zaczynamy od zagotowania w wodzie mięsa z kurczaka oraz warzyw: marchewki, selera, pietruszki, zielonego groszku. Doprowadzamy wywar do wrzenia, a następnie zbieramy wierzchni osad.
2. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i ziarna czarnego pieprzu oraz dwie kostki bulionowe (np. Rosółu z kury Knorr).
3. Gotujemy bulion, następnie przecedzamy.
4. Mięso i marchewkę siekamy w kostkę.
5. Dodajemy do wywaru roztrzepane białka jajek, całość gotujemy i przecedzamy przez gazę.
6. Następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
7. Do wcześniej przygotowanych foremek wrzucamy pokrojoną marchewkę, mięso oraz groszek. Zalewamy wywarem, po czym odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Gotowe galaretki podajemy z kawałkiem cytryny.