Reklama

Reklama

Tymbaliki z kurczaka

Pod tą tajemniczą dla niektórych nazwą kryją się nasze ulubione galaretki z mięsem i warzywami, idealne na świąteczne śniadanie, na przystawkę lub na kolację.


Reklama

  1. Zaczynamy od zagotowania w wodzie mięsa z kurczaka oraz warzyw: marchewki, selera, pietruszki, zielonego groszku. Doprowadzamy wywar do wrzenia, a następnie zbieramy wierzchni osad.

2. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i ziarna czarnego pieprzu oraz dwie kostki bulionowe (np. Rosółu z kury Knorr).

3. Gotujemy bulion, następnie przecedzamy.

4. Mięso i marchewkę siekamy w kostkę.

5. Dodajemy do wywaru roztrzepane białka jajek, całość gotujemy i przecedzamy przez gazę.

6. Następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.

7. Do wcześniej przygotowanych foremek wrzucamy pokrojoną marchewkę, mięso oraz groszek. Zalewamy wywarem, po czym odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Gotowe galaretki podajemy z kawałkiem cytryny.


Dowiedz się więcej na temat: Tymbaliki z kurczaka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje