Reklama

Reklama

Udka kurczaka duszone w sosie

Delikatne mięso i aromatyczny sos to wyjątkowo zgrany duet. Oto pomysły na podkreślenie smaku drobiu – duszonego, jak i przyrządzonego na grillu!

Po francusku z wonnymi ziołami

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 1 cytryna
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 szalotki

Składniki - przyprawy i dodatki

  • 2 łyżki masła
  • 2 szkl. bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 gałązki rozmarynu oraz szałwii
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania

1. Cytrynę sparz, wytrzyj, pokrój ją w plasterki. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek i szalotki obierz, pokrój w kostkę. Udka umyj, wytrzyj. Posyp solą i pieprzem. Obłóż czosnkiem, szalotkami i cytryną. 

2. Na patelni rozgrzej masło. Włóż udka. Szybko je obsmaż. Dodaj składniki, którymi były obłożone. Mięso posyp ziołami. Podlej bulionem. Duś pod przykryciem ok. 35 minut. Pod koniec sos zagęść mąką pszenną wymieszaną z 4 łyżkami wody. Przypraw solą oraz pieprzem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje