Udka kurczaka duszone w sosie
Delikatne mięso i aromatyczny sos to wyjątkowo zgrany duet. Oto pomysły na podkreślenie smaku drobiu – duszonego, jak i przyrządzonego na grillu!
Po francusku z wonnymi ziołami
Sposób przygotowania
1. Cytrynę sparz, wytrzyj, pokrój ją w plasterki. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek i szalotki obierz, pokrój w kostkę. Udka umyj, wytrzyj. Posyp solą i pieprzem. Obłóż czosnkiem, szalotkami i cytryną.
2. Na patelni rozgrzej masło. Włóż udka. Szybko je obsmaż. Dodaj składniki, którymi były obłożone. Mięso posyp ziołami. Podlej bulionem. Duś pod przykryciem ok. 35 minut. Pod koniec sos zagęść mąką pszenną wymieszaną z 4 łyżkami wody. Przypraw solą oraz pieprzem.
Faszerowane na pikantnie
Sposób przygotowania
1. Podudzia umyj, usuń kości. Mięso z podudzi rozłóż na deseczce. Posyp solą i pieprzem. Tost namocz w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Do miseczki włóż mięso mielone. Dodaj po 1/3 czosnku i cebuli oraz odciśnięty tost. Wbij jajko. Wyrób. Przypraw do smaku musztardą, solą i pieprzem.
2. Farsz rozłóż na płatach mięsa. Zwiń, formując podudzia. Zepnij wykałaczkami. Smaż na oleju 10 min. Zdejmij.
3. Na tym samym tłuszczu zeszklij resztę cebuli i czosnku. Dodaj pomidory. Duś 15 minut. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Włóż podudzia. Duś 10 min.