Udka na białym winie
Świetnie smakują w towarzystwie pieczonych ziemniaków
Sposób przygotowania
1. Udka opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Mięso włóż do miski. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą oraz sokiem z cytryny. Świeże zioła opłucz, osusz, odłóż trochę rozmarynu, tymianku i oregano do dekoracji. Resztę ziół drobno posiekaj. Dodaj do czosnkowej oliwy. Zalej nią mięso w miseczce. Dobrze wymieszaj, tak by udka całkowicie pokryły się marynatą. Miseczkę przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
2. Następnie udka wraz z marynatą przełóż do garnka o grubym dnie. Mięso obsmaż. Potem podlej odrobiną wody i winem. Poczekaj, aż sos zawrze. Zmniejsz płomień. Garnek przykryj i duś mięso przez mniej więcej 40 minut. Jeśli wolisz, mięso obsmaż w brytfance, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Udka piecz ok. 50 minut, polewając od czasu do czasu winem wymieszanym z kilkoma łyżkami wody.
3. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, pokrój w plasterki. Dodaj je do kurczaka 15-20 minut przed końcem duszenia. Gotowe danie udekoruj odłożonymi ziołami. Podawaj np. z bagietką.