Udka na białym winie

Świetnie smakują w towarzystwie pieczonych ziemniaków

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 1/2 szkl. białego wina
  • po 4 gałązki świeżego tymianku i oregano
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 5–6 łyżek oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Sposób przygotowania

1. Udka opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Mięso włóż do miski. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą oraz sokiem z cytryny. Świeże zioła opłucz, osusz, odłóż trochę rozmarynu, tymianku i oregano do dekoracji. Resztę ziół drobno posiekaj. Dodaj do czosnkowej oliwy. Zalej nią mięso w miseczce. Dobrze wymieszaj, tak by udka całkowicie pokryły się marynatą. Miseczkę przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. 

2. Następnie udka wraz z marynatą przełóż do garnka o grubym dnie. Mięso obsmaż. Potem podlej odrobiną wody i winem. Poczekaj, aż sos zawrze. Zmniejsz płomień. Garnek przykryj i duś mięso przez mniej więcej 40 minut. Jeśli wolisz, mięso obsmaż w brytfance, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Udka piecz ok. 50 minut, polewając od czasu do czasu winem wymieszanym z kilkoma łyżkami wody. 

3. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, pokrój w plasterki. Dodaj je do kurczaka 15-20 minut przed końcem duszenia. Gotowe danie udekoruj odłożonymi ziołami. Podawaj np. z bagietką. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje