Składniki: - 1,25 kg udźca jagnięcego bez kości (wyjęte kości zachować), - sól, pieprz, - pół pęczka pietruszki, - pęczek bazylii, - pęczek trybulki, - 90 g migdałów bez skórki, - 60 g orzeszków piniowych, - kromka chleba tostowego, - 6 łyżek oliwy z oliwek, - 1 jajko, - 2 cebule, - 1/8 l białego wina, - opakowanie mrożonych klusek, - 20 g masła, - mąka ziemniaczana, - śmietana Przygotowanie: Mięso natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego do 175 st. C piekarnika na godzinę. Zioła posiekać. 60 g migdałów, orzeszki piniowe i kromkę chleba zmielić. Pietruszkę, bazylię, zmielone migdały, orzeszki piniowe i chleb wymieszać z oliwą i jajkiem. Obrane cebule pokroić na kawałki. Cebule i kości również ułożyć na blasze, dolać wino i ok. pół litra wody i piec dalsze 30 minut. Na mięso nałożyć przygotowaną z ziół i orzechów pastę i piec jeszcze 30 minut. Kluski ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. 20 g masła rozgrzać na patelni i uprażyć na nim30 g migdałów, dodać ugotowane kluski i trybulkę i lekko obsmażyć. Sos z pieczeni przecedzić, mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i dodać do sosu. Wymieszać i jeszcze raz zagotować. Doprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę śmietany. Mięso podawać z kluskami i sosem, dekorować bazylią. Czas przygotowania: 135 minut Jedna porcja zawiera: 6460 kJ/1543 kcal