Udziec z pieczonymi ziemniakami

Proste i smaczne danie

Potrawka drobiowa z warzywami
Potrawka drobiowa z warzywami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj paprykę wędzoną ze słodką, ostrą, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Mięso umyj i pokrój na kawałki. Połącz z połową wymieszanych przypraw. Papryki umyj, ziemniaki i marchewki obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój na cienkie talarki, a resztę warzyw w paski.Mięso przełóż do rękawa do pieczenia i skrop olejem.Warzywa włóż do drugiego rękawa. Posyp je resztą mieszanki przypraw i także polej olejem. Rękawy ściśle zawiąż.

2. Ułóż je koło siebie na blaszce i piecz w 180°C przez godzinę. Delikatnie rozetnij folię (uważaj, bo wyleci gorąca para!). Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. W razie potrzeby skrop olejem, posyp chili i piecz, aż się zrumienią.Indyka włóż do garnka, dolej trochę wody i podduś. Miękkie mięso przełóż na półmisek, obłoż pieczonymi warzywami, ew. posyp natką.

Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas