Udziec z pieczonymi ziemniakami
Proste i smaczne danie

Składniki
- 60 dag udźca z indyka
- 4-6 ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
- po 1 łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- sól
- pieprz ziołowy
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej z pestek winogron
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj paprykę wędzoną ze słodką, ostrą, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Mięso umyj i pokrój na kawałki. Połącz z połową wymieszanych przypraw. Papryki umyj, ziemniaki i marchewki obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój na cienkie talarki, a resztę warzyw w paski.Mięso przełóż do rękawa do pieczenia i skrop olejem.Warzywa włóż do drugiego rękawa. Posyp je resztą mieszanki przypraw i także polej olejem. Rękawy ściśle zawiąż.2. Ułóż je koło siebie na blaszce i piecz w 180°C przez godzinę. Delikatnie rozetnij folię (uważaj, bo wyleci gorąca para!). Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. W razie potrzeby skrop olejem, posyp chili i piecz, aż się zrumienią.Indyka włóż do garnka, dolej trochę wody i podduś. Miękkie mięso przełóż na półmisek, obłoż pieczonymi warzywami, ew. posyp natką.