Reklama

Reklama

Udziec z pieczonymi ziemniakami

Proste i smaczne danie

Czas przyrządzenia: ok. 90 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 60 dag udźca z indyka
  • 4-6 ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • po 1 łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej z pestek winogron

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj paprykę wędzoną ze słodką, ostrą, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Mięso umyj i pokrój na kawałki. Połącz z połową wymieszanych przypraw. Papryki umyj, ziemniaki i marchewki obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój na cienkie talarki, a resztę warzyw w paski.Mięso przełóż do rękawa do pieczenia i skrop olejem.Warzywa włóż do drugiego rękawa. Posyp je resztą mieszanki przypraw i także polej olejem. Rękawy ściśle zawiąż.

2. Ułóż je koło siebie na blaszce i piecz w 180°C przez godzinę. Delikatnie rozetnij folię (uważaj, bo wyleci gorąca para!). Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. W razie potrzeby skrop olejem, posyp chili i piecz, aż się zrumienią.Indyka włóż do garnka, dolej trochę wody i podduś. Miękkie mięso przełóż na półmisek, obłoż pieczonymi warzywami, ew. posyp natką.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje