Ulubiona potrawa gitarzysty Rolling Stones
To klasyczne brytyjskie danie, które powstało zapewne w XVIII w., po polsku nazywane jest "zapiekanką pasterską". Właśnie shepards pie raczył się gitarzysta Rolling Stones Keith Richards, po koncercie supergrupy w Manchesterze. Kto chętny, niech spróbuje...
"A great shepard's pie! Thank you, Manchester!!!" - podpisał zdjęcie zapiekanki na profilu Keith Richards. To jedno z jego ulubionych dań.
Porcja na cztery osoby to 700 g mielonej jagnięciny, 2 marchewki, pietruszka, 3 łodygi selera naciowego, pół szklanki zielonego groszku, 2 cebule, kilka małych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 200 ml bulionu, 100-150 ml czerwonego wina. Dodatki to gałązki świeżego tymianku, gałązka świeżego rozmarynu, pieprz i sól oraz 2 łyżki sosu Worcestershire. Warstwa ziemniaczana to ok. 1 kg ziemniaków, 100 g żółtego sera, 1 żółtko, 50 ml mleka, 2 łyżki śmietanki kremówki, 1 łyżeczka masła, szczypta gałki muszkatołowej, sól do smaku.
Sposób przygotowania: ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonym wrzątku. W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno pokroić i wrzucić na patelnię bez tłuszczu. Podgrzewać aż się rozpadną na pulpę (można im pomóc rozgniatając widelcem).
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso i podsmażyć aż zbrązowieje. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, groszek, wlać wino i smażyć chwilkę aż alkohol odparuje. Wlać bulion. Dusić tak długo, aż płyn prawie całkowicie się zredukuje.
Przyprawić sosem Worcestershire, solą i pieprzem. Chwilkę razem poddusić. Przed wyłożeniem do formy wyjąć gałązki rozmarynu i tymianku.
Ziemniaki ubić na puree, dodać starty ser oraz pozostałe składniki warstwy ziemniaczanej. Wymieszać, ewentualnie dosolić.
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć mięso. Na nie wyłożyć masę ziemniaczaną (1/3 masy ziemniaczanej można przełożyć do rękawa cukierniczego i przy pomocy końcówki w kształcie dużej gwiazdy wycisnąć ozdobne rozety).
Zapiekać w temp. 200 st., aż ziemniaki zaczną się rumienić (ok. 35-45 min.).
Uff.... Keith Richards ma jednak wiernych fanów... (PAP Life)
autor: Zbigniew Krzyżanowski