Ulubione warzywo inaczej, czyli brukselka w cieście

Ma wiele witamin, błonnika, składników mineralnych. Może być ważnym składnikiem warzywnego detoksu. A poza tym, jest smaczna i wciąż dostępna o tej porze roku. Brukselka - dobrze, gdy zagości częściej na naszych talerzach.

Brukselka w panierce
Brukselka w panierce123RF/PICSEL

Brukselka - to warzywo pełne cennych składników. Jest przede wszystkim źródłem wielu cennych witamin: A, C, E, K oraz wszystkich z grupy B. Ponadto brukselka zawiera minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan oraz potas. Jedzenie brukselki wpłynie na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci. Brukselka wspomoże nas także w diecie odchudzającej, gdyż zawarty w niej błonnik daje poczucie sytości. Wprowadzenie brukselki do diety działa także detoksykująco: zawiera ona bowiem siarkę, witaminę K oraz kwasy omega-3, które skutecznie likwidują stany zapalne. Kiedy chcesz oczyścić swój organizm, to wprowadź do swoich posiłków brukselkę i jedz ją regularnie.

Mając pod ręka tak cenne warzywo warto przyrządzać ją na wiele sposobów, a nie wyłącznie z wody, polaną bułeczką z masłem. Dobrą propozycją odmiany będzie więc brukselka w cieście.

Do przygotowania potrawy potrzebujemy: 1/5 kg brukselki świeżej lub mrożonej, średnią cebulę, łyżeczkę suszonego rozmarynu; na ciasto potrzebujemy: 5 łyżek mąki, 100 ml białego wina, łyżkę oleju, szczyptę soli.

Oczyszczoną ze zwiędłych listków brukselkę gotujemy w wodzie, do której wrzuciliśmy wcześniej cebulę pokrojoną na ćwiartki, rozmaryn, pół łyżeczki soli i szczyptę cukru. Po 15 minutach brukselkę odcedzamy i studzimy.

Z mąki, białego wina i oleju przygotowujemy lejące się ciasto, troszkę gęstsze niż to na naleśniki. Maczamy w nim brukselkę i smażymy na głębokim tłuszczu. Podajemy na gorąco.

Innym, ciekawym daniem z prostej brukselki jest zapieczenie jej w towarzystwie włoskich orzechów. Obgotowaną brukselkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy grubo siekanymi, podprażonymi nieco na suchej patelni orzechami włoskimi, skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach danie jest gotowe. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas