Uszka wigilijne
Podawaj z barszczem.
Ciasto:
- 25 dag mąki
- jajko
- 2 łyżki oliwy
- letnia woda z dodatkiem mleka
- sól, pieprz
Farsz:
- 3 dag suszonych grzybów
- cebula
- łyżka masła
- bułka tarta
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać, dodać jajo, oliwę, sól. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając letnią wodę z mlekiem.
2. Grzyby namoczyć na noc, ugotować, pokroić. Cebulę pokroić, zeszklić na maśle, dodać grzyby i bułkę tartą. Doprawić do smaku.
3. Ciasto rozwałkować, wykrawać kwadraty o boku ok. 4 cm. Na każdy nałożyć grzybowy farsz, sklejać po przekątnej, tak by powstał trójkąt. Skleić dwa końce trójkąta i uformować kształt uszka. Uszka wrzucać do osolonej wrzącej wody, gotować 4 minuty od wypłynięcia.
4. Podawać z barszczem.