Vitello tonato
Prosto z Włoch: przepis na cielęcinę w sosie tuńczykowym

Składniki na 20 porcji:
- 1,20 kg zadniej cielęciny,- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,- 1 szklanka białego wytrawnego wina,- 3 ząbki czosnku,- Sos: 2 puszki tuńczyka w oleju,- 1 szklanka majonezu,- 1/2 szklanki oliwy,- 2 łyżki soku z cytryny,- 2 łyżki kaparów,- 1 łyżka musztardy,- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Cielęcinę natrzyj ząbkiem czosnku roztartym z solą i odrobiną rozmarynu. Resztę czosnku pokrój w plasterki. Mięso ponacinaj, w otwory wsuń czosnek i rozmaryn. 2. Przygotowane mięso ułóż w brytfannie, podlej winem, piecz 2 godziny w temp. 160 st. Często podlewając wytwarzającym się sosem. Gotową pieczeń ostudź (najlepiej przez noc). 3. Przyrządź sos: zmiksuj tuńczyka z czosnkiem, kaparami, wlewaną powoli oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj musztardę i majonez, przypraw. Dokładnie wymieszaj. Sosem polej plastry cielęciny. Podawaj na zimno. Czas przygotowania: 130 minut. Wartość kaloryczna 1 porcji: 210 kcal.