Vitello tonato
Prosto z Włoch: przepis na cielęcinę w sosie tuńczykowym
- 1,20 kg zadniej cielęciny,
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- 1 szklanka białego wytrawnego wina,
- 3 ząbki czosnku,
- Sos:
2 puszki tuńczyka w oleju,
- 1 szklanka majonezu,
- 1/2 szklanki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki kaparów,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Cielęcinę natrzyj ząbkiem czosnku roztartym z solą i odrobiną rozmarynu. Resztę czosnku pokrój w plasterki. Mięso ponacinaj, w otwory wsuń czosnek i rozmaryn. 2. Przygotowane mięso ułóż w brytfannie, podlej winem, piecz 2 godziny w temp. 160 st. Często podlewając wytwarzającym się sosem. Gotową pieczeń ostudź (najlepiej przez noc). 3. Przyrządź sos: zmiksuj tuńczyka z czosnkiem, kaparami, wlewaną powoli oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj musztardę i majonez, przypraw. Dokładnie wymieszaj. Sosem polej plastry cielęciny. Podawaj na zimno.
Czas przygotowania: 130 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 210 kcal.