W galarecie
Przepis na jajka.

Składniki:
- 8 jajek, - 2 łyżki żelatyny, - 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki, - kilka gałązek natki pietruszki, - czerwona papryka z zalewy,- do dekoracji: świeży ogórek, - kilka rzodkiewek, - sól, biały pieprz.
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Paprykę wyjąć z zalewy, osączyć, pokroić na cienkie paski. Natkę pietruszki opłukać, porwać na piórka. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Bulion przygotować według przepisu i rozpuścić w nim żelatynę. Dokładnie wymieszać, schłodzić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka obrać ze skorupek. Do małych szklanek (lub pojemników po jogurcie) włożyć kilka piórek natki i po 1 jajku. Zalać bulionem. Wstawić do lodówki. Kiedy zacznie tężeć, włożyć na wierzch paseczki papryki. Delikatnie uzupełnić bulionem. Schładzać 3 - 4 godziny w lodówce. Podawać na plasterkach ogórka i rzodkiewek. Czas przygotowania 20 minut