Waflowy żaglowiec z czekoladą
Zamiast używać gotowej czekolady, możesz sama zrobić masę do wafli, dodając do niej np. posiekane bakalie.

Składniki
- opakowanie dużych wafli
- słoik czekolady do smarowania
- Na wierzch: 15 g masła, 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego, 2 szkl. cukru pudru, 2 łyżki mleka, ew. barwniki do żywności;
- Do dekoracji np. miętowe cukierki, długie żelki (na maszt) itd.
Przygotowanie:
Wafle posmaruj czekoladą i ułóż jeden na drugim (wafel na wierzchu zostaw nieposmarowany). Włóż do lodówki. Gdy schłodzone wafle połączą się dobrze z czekoladą, wytnij z nich kształt łódki z żaglami, okryj je osobno folią spożywczą.
Zrób krem: masło utrzyj mikserem na puszysto. Stopniowo dodawaj cukier puder, miksując. Dodaj aromat, mleko i miksuj jeszcze 3 min. Jeśli chcesz zabarwić krem, podziel go na porcje, dodaj barwniki, osobno krótko zmiksuj. Kremem posmaruj części żaglówki. Udekoruj cukierkami, żelkami itd.