Wakacyjne grillowanie – co wrzucić na ruszt?
Zwykle każdy grill wygląda podobnie – na ruszcie obok kiełbasy czy skrzydełek z kurczaka, głównie pieczemy chleb i warzywa. Jak się okazuje, bardzo rzadko eksperymentujemy z przysmakami z rusztu. To błąd, ponieważ istnieje wiele ciekawych i nieskomplikowanych propozycji, którymi możemy urozmaicić biesiadowanie z grillem w roli głównej.

Jeśli nie masz pomysłu na zastąpienie tradycyjnych dań, postaw na pieczoną kaszankę z ziemniakami i tymiankiem oraz na szaszłyki z białej kiełbasy i ananasa w cytrynowej marynacie.
Kaszanka z ziemniakami
Składniki
- kilka ziemniaków
- kaszanka grillowa np. JBB
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki czerwonej papryki i majeranku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki wyszoruj i pokrój w większe kawałki. Polej oliwą i dopraw przyprawami. Kaszankę ułóż na ziemniaki. Dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę i ząbki czosnku przekrojone na pół. Zapiekaj 190 stopni przez około 40 minut.

Szaszłyki z białą kiełbasą i ananasem
Składniki
- biała kiełbasa rusztowa np. #JBB
- ananas
- marynata
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki miodu
- pół łyżeczki przyprawy do grilla
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Marynuj kiełbasę, a następnie pokrój ją na małe kawałki. Nakłuwaj na szpikulce kiełbasę na zmianę z ananasem. Grilluj.