Reklama

Reklama

Wakacyjne grillowanie – co wrzucić na ruszt?

Zwykle każdy grill wygląda podobnie – na ruszcie obok kiełbasy czy skrzydełek z kurczaka, głównie pieczemy chleb i warzywa. Jak się okazuje, bardzo rzadko eksperymentujemy z przysmakami z rusztu. To błąd, ponieważ istnieje wiele ciekawych i nieskomplikowanych propozycji, którymi możemy urozmaicić biesiadowanie z grillem w roli głównej.

Jeśli nie masz pomysłu na zastąpienie tradycyjnych dań, postaw na pieczoną kaszankę z ziemniakami i tymiankiem oraz na szaszłyki z białej kiełbasy i ananasa w cytrynowej marynacie.

Kaszanka z ziemniakami

Składniki

  • kilka ziemniaków
  • kaszanka grillowa np. JBB
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki czerwonej papryki i majeranku
  • sól i pieprz


Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszoruj i pokrój w większe kawałki. Polej oliwą i dopraw przyprawami. Kaszankę ułóż na ziemniaki. Dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę i ząbki czosnku przekrojone na pół. Zapiekaj 190 stopni przez około 40 minut. 

Szaszłyki z białą kiełbasą i ananasem

Składniki

  • biała kiełbasa rusztowa np. #JBB
  • ananas

Składniki - marynata

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • pół łyżeczki przyprawy do grilla
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Marynuj kiełbasę, a następnie pokrój ją na małe kawałki. Nakłuwaj na szpikulce kiełbasę na zmianę z ananasem. Grilluj.

Reklama




INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje