Walentynkowe ciasteczka maślane
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki
- mąka pszenna 250 g
- cukier puder 100 g
- Masło Ekstra np. od OSM Piątnica 125 g
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- jajko 1 sztuka
- gotowa masa cukrowa/lukier plastyczny 1 opakowanie
Sposób przygotowania
Wszystkie suche produkty wymieszać w misce, dodać pokrojone zimne masło i jajko. Całość wyrobić na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować ciasto podsypując mąką na ok. 0,5 centymetra, po czym wyciąć serduszka lub inne kształty ciasteczek. Tak przygotowane przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 10-12 minut. W tym czasie rozwałkować masę cukrową. Wyciąć takie same kształty jak ciasteczka i wyłożyć na jeszcze gorące, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Smacznego!