Reklama

Reklama

Walentynkowe menu

Nie masz pomysłu na wyjątkową walentynkową kolację? Wybierz spośród dań z naszego menu. Znajdziesz tu przepisy na dania główne, przystawki i słodkie jak miłość desery - idealne na Dzień Zakochanych.

Przystawka:

Trzy rodzaje bruschetty: z pomidorami al'arrabiata, kremem z awokado i kremem z pstrąga

Składniki na 2 porcje:

- 6 kromek bagietki,
- zielona cebulka,
- papryczka chili,
- pomidor,
- dwie łodyżki bazylii,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- 75 g filetu z wędzonego pstrąga,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- 2 łyżeczki śmietany,
- pół ząbka czosnku,
- pół awokado,
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
- łyżka jogurtu,
- cukier,
- łyżeczka kawioru,
- mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Kromeczki opiec z obu stron na teflonowej patelni.
Na pomidory al'arrabiata: zieloną cebulkę pokroić, chili wypestkować i pokroić w krążki. Pomidory pokroić w ćwiartki wypestkować, miąższ pokroić w kosteczkę. Listki bazylii pokroić w cienkie paseczki. Składniki umieścić w miseczce, dodać łyżeczkę oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Na krem z pstrąga: dwa kawałki fileta odkroić do dekoracji. Resztę rozgnieść, zmieszać z chrzanem, śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem.
Na krem awokado: posiekać czosnek, z awokado zdjąć skórkę i wyjąć pestkę. Z miąższu odciąć plaster o grubości 4-5 mm i wyciąć z niego małe serca. Skropić sokiem z cytryny.
Pozostały miąższ awokado, czosnek, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę oliwy zmiksować na puree. Dodać jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Przygotowane dodatki nakładać na kromeczki. Kromki z kremem z pstrąga dekorować, kawałkami ryby i odrobiną kawioru, te z kremem awokado - serduszkami i listkami mięty. Podawać na 2 talerzykach.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal Podróże do krain rozkoszy

Propozycje dań głównych:

Roladki cielęce nadziewane suszonymi pomidorami i kozim serem oraz ziemniaczany gratin z parmezanem

Składniki na 2 porcje:

- 600 g mączystych ziemniaków,
- mały ząbek czosnku,
- jajko,
- 150 ml mleka,
- sól, pieprz,
- tarta gałka muszkatołowa,
- 30 g parmezanu,
- 2 połówki suszonych pomidorów z oliwy,
- 2-3 łyżki koziego twarożku,
- 2 filety cielęce,
- 300 g mrożonej fasolki,
- cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 gałązki majeranku,
- 125 ml bulionu,
- 75 g śmietany,
- łyżka masła,
- cukier,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Ząbek czosnku przeciąć. Foremkę natrzeć tłuszczem, umieścić w niej czosnek i ułożyć plasterki ziemniaków tak, aby zachodziły na siebie. Jajko zmieszać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlać na ziemniaki. Posypać startym parmezanem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 40-50 minut.
Pomidory osączyć, pokroić na małe kawałki, zmieszać z kozim serem. Kotlety cielęce rozciąć i nieco rozbić, doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz i zawijać roladki i spinać wykałaczką.
Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku na 7 minut.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, smażyć 2-3 minuty na łyżce oleju.
Cebulę zdjąć i do pozostałego tłuszczu dolać jeszcze łyżeczkę oleju. Ponownie rozgrzać i obsmażać roladki przez ok 5 minut. Roladki zdjąć, a do pozostałego na patelni tłuszczu wlać bulion i śmietanę. Włożyć roladki i dwie gałązki majeranku, trzymać przez ok. 5 minut na małym ogniu, obracając mięso.
Obgotowaną fasolkę przesmażyć na maśle, dodać zrumienioną cebulkę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Majeranek wyjąć z sosu. Sos doprawić solą i pieprzem.
Gratin wyjąc z piekarnika, można wyciąć z niego krążki lub pokroić na trójkąty. Roladki, gratin, fasolę i sos nakładać na talerze. Dekorować majerankiem.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 3310 kJ/791 kcal

Nadziewane filety z kurczaka z różyczkami brokułów i gratinem w kształcie serca

Składniki na 2 porcje:

- 500 g ziemniaków,
- 100 g śmietany,
- 150 ml bulionu warzywnego,
- sól, pieprz,
- 30 g tartego parmezanu,
- 400 g brokułów,
- 4 łodyżki zielonej pietruszki,
- 150 g twarożku z ziołami,
- 3 łyżki bułki tartej,
- jajko,
- 2 filety z kurczaka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka orzeszków piniowych,
- papryczka chili,
- 50 ml wytrawnego wina białego,
- chili do dekoracji,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Plastry przyprawić i ułożyć w natłuszczonej foremce tak, aby nachodziły jeden na drugi i zalać śmietaną zmieszaną z 100 ml bulionu, posypać parmezanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 40-45 minut.
Wymieszać twarożek, posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i jajko. Filety naciąć tak, aby powstała kieszeń. Natrzeć solą i pieprzem, wypełnić nadzieniem, spiąć wykałaczkami. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni i obsmażać mięso z obu stron po 4 minuty. Przełożyć do formy aluminiowej i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 15 minut.
Różyczki brokuła obsmażać razem z orzeszkami piniowymi na łyżce oliwy przez ok. 5 minut, dodać pokrojone w krążki chili, wlać 50 ml bulionu i dusić dalsze 5 minut.
Mięso wyjąć z formy i trzymać w cieple. Do formy wlać wino, zamieszać, zlać sos.
Z gratinu wycinać serca, mięso kroić w plastry. Nakładać na talerze wraz z brokułami i dekorować chili.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 3820 kJ/912 kcal

Filet z łososia w ziołowej skorupce i makaron serduszka

Składniki na 2 porcje:

- 2 filety z łososia,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- kromka pieczywa tostowego,
- 45 g masła,
- 30 g rukoli,
- szczypiorek,
- 2 pomidory,
- 120 g makaronu serduszka,
- 2 łyżeczki mąki,
- 100 ml wytrawnego wina musującego,
- 100 ml bulionu rybnego,
- pół główki sałaty,
- 50 g endywii,
- 1 szalotka,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki octu balsamicznego (białego),
- łyżeczka ziarnistej musztardy,
- cukier,
- kawałki cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

Filety natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na łyżce oliwy po 2 minuty z każdej strony. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Z pieczywa tostowego odciąć skórkę, resztę zmielić. Dodać 15 g masła w płatkach. Rukolę i szczypiorek posiekać i wyrobić z masłem i tostem na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Pomidora pokroić na 4 plastry. Filety ułożyć na blasze, na każdym położyć dwa plastry pomidora. Masę z tosta i masła podzielić, zrolować na długość fileta, rozpłaszczyć i ułożyć na pomidorze, lekko docisnąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez ok. 15 minut.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Z 30 g masła i mąki zrobić zasmażkę. Ciągle mieszając wlać połowę wina, bulion i mleko. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze przez 2 minuty.
Miąższ z drugiego pomidora pokroić w kostkę. Zmieszać ocet i musztardę, dodać 2 łyżki oliwy, sól i pieprz oraz pokrojone w drobniutką kostkę: szalotkę i czosnek. Liście salaty i endywii zmieszać z pokrojonym pomidorem, polać sosem winegret.
Przygotowany wcześniej sos ponownie podgrzać, dodać 50 ml wina i przetrzeć przez sito. Całość dekorować listkami rukoli i kawałkami cytryny.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 3690 kJ/881 kcal

Propozycje deserów:

Czekoladowe fondue

Składniki na 2 porcje:

- 75 g gorzkiej czekolady,
- 75 g śmietany,
- ćwiartka ananasa,
- 4 serduszka żelki,
- łyżka orzechów laskowych w karmelu (pokruszonych),
- łyżka różowego cukru dekoracyjnego,
- łyżka posiekanych pistacji,
- 4 ciasteczka Cantuccini

Przygotowanie:

Czekoladę grubo pokroić. Śmietanę rozgrzać w małym rondelku, dodawać czekoladę cały czas mieszając. Przełożyć do naczynia do fondue i utrzymywać w cieple. Ananasa obrać, pokroić w plastry i wycinać z nich serduszka. Serduszka, ciastka i żelki podawać na talerzykach, pistacje, orzechy laskowe i cukier dekoracyjny w miseczkach. Serduszka zanurzać w czekoladzie, a następnie w orzechach lub cukrze.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal

Strudel winogronowy z sosem czekoladowo-waniliowym

Składniki na 2 porcje:

- 2 blaty ciasta francuskiego,
- 3 łyżki chudego twarożku,
- żółtko,
- łyżeczka bułki tartej,
- 2 łyżeczki mielonych migdałów,
- 2 łyżki cukru,
- skórka starta z jednej cytryny,
- po 50 g białych i różowych winogron,
- 50 g masła,
- sos waniliowy w proszku (lub 1/2 opakowania budyniu waniliowego i ew. łyżka cukru waniliowego),
- 125 ml chudego mleka,
- łyżeczka kakao,
- cukier puder, truskawki i mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej. Twarożek wyrobić z żółtkiem, bułką tartą, migdałami, cukrem i skórką z cytryny. Winogrona umyć i poprzekrawać. Masło roztopić. Ciasto ułożyć na posypanej mąką powierzchni. Posmarować masłem i złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Do środka nałożyć twarożek i winogrona, założyć brzegi wzdłuż dłuższych i krótszych krawędzi (po ok. 1 cm) i zrolować. Posmarować masłem i ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 15 minut.
Na sos: sos w proszku wymieszać z łyżeczką cukru i wrobić na gładko z 2 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, dodać rozrobiony sos. Gotować ciągle mieszając. Połowę sosu odłożyć, a do reszty dodać kakao. Wymieszać, zagotować. Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Ciasto wyjąć z piekarnika poprzekrawać, posypać cukrem pudrem, ułożyć na talerzykach. Dekorować sosem waniliowym. Dodać krople sosu czekoladowego i przeciągnąć przez środek nożem lub wykałaczką tak, aby powstały serduszka. Dekorować truskawkami i miętą.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal

Walentynkowy sernik z wiśniami

Składniki:

- 275 g masła,
- 225 g cukru,
- 225 g mąki,
- 6 jajek,
- słoik wiśni,
- szczypta soli,
- laska wanilii,
- 1,5 kg twarogu na sernik,
- 4 łyżki grysiku,
- cukier puder,
- tłuszcz do formy,
- mąka do podsypywania

Przygotowanie:

150 g masła pokrojonego na kawałki, 75 g cukru, mąkę i jajko wyrobić najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Natłuścić okrągłą formę (26 cm). Ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką powierzchni na krążek o średnicy 34 cm. Wyłożyć nim formę, ciasto docisnąć do boków formy, nakłuć kilka razy widelcem, odstawić w chłodne miejsce.
Wiśnie osączyć. 125 g masła, 150 g cukru i sól wyrobić robotem kuchennym na kremową masę. 5 jaj rozdzielić. Pojedynczo dodawać żółtka. Laskę wanilii rozciąć i wyskrobać miąższ końcem noża. Do masy dodać ser, miąższ wanilii i grysik. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać ją do ciasta. Na końcu dodać wiśnie. Masę przełożyć do formy wyrównać, tak aby wiśnie nie były widoczne na powierzchni. Piec w 150 st. C przez 50-60 minut. Zostawić na 15 minut w otwartym piekarniku. Nożem oddzielić brzeg ciasta od formy i zostawić do ostygnięcia, a następnie uwolnić z formy. Dekorować cukrem pudrem (przy pomocy szablonu można zrobić serca na środku ciasta).
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal

Walentynkowe ciasto z serduszkiem

Składniki:

- 1,5 opakowania budyniu waniliowego,
- 275 g cukru,
- 625 g masła,
- puszka moreli (425 ml),
- szczypta soli,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 6 jajek,
- 500 g mąki,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- 4 łyżki likieru morelowego,
- cukrowe serduszka do dekoracji,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Na krem: budyń, 125 g cukru i 100 ml mleka dobrze rozmieszać. 650 ml mleka zagotować, zdjąć z ognia, wmieszać rozrobiony budyń, a następnie, ciągle mieszając, ponownie gotować przez minutę. Budyń przełożyć do miski, dokładnie przykryć folią i odstawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
Morele osączyć i pokroić w kostkę. 250 g masła, sól, 150 g cukru i cukier waniliowy ubić przy pomocy robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać likier i pokrojone morele. Ciasto umieścić w natłuszczonej formie i piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez ok 30 minut. Odstawić do ostygnięcia.
375 g miękkiego masła ubijać za pomocą robota kuchennego przez ok. 15 minut, po łyżeczce dodawać budyń. 2/3 kremu rozsmarować na cieście. Ciasto pokroić na ok. 24 kawałki. Pozostały krem nałożyć do szprycy i wyciskać serduszka na każdym kawałku. Dekorować cukrowymi serduszkami.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje