Waniliowa tarta z figami
Przepis poleca Robert Muzyczka szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Sposób przygotowania
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, sól, cukier, wodę i ugnieść ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na 15 minut. Wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę do tart. Tak przygotowaną, ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i w celu obciążenia wysypać na niego groch lub fasolę. Piec w rozgrzanym do 190 st. C piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie wyjąć papier z obciążeniem i ponownie wsadzić tartę do piekarnika i piec w tej samej temperaturze, aż do ładnego zrumienienia przez ok. 12-15 minut.
Składniki na masę: Jogurt typu islandzkiego Skyr waniliowy 150 g (OSM Piątnica) 3 szt., dojrzałe figi - 6 szt., winogrona, 1 mała kiść
Wykonanie: Na wystudzoną tartę wyłożyć Skyr waniliowy, a górę udekorować pokrojonymi na kawałki figami i winogronem.
Smacznego!