Warstwowy koktajl bananowo malinowy
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- mleko wiejskie bez laktozy np. "Piątnica" 400ml
- śmietanka 30% 200ml
- dojrzałe banany 3szt.
- kostki lodu 3-4 szt.
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- żółtko jajka 1 szt. (jajko należy wcześniej sparzyć)
- maliny świeże lub mrożone 500g
- woda mineralna 100ml
- kostki lodu 3-4 szt.
- miód 1 łyżeczka
- czekolada gorzka 3 kostki
Sposób przygotowania:
1. Banany, mleko, kostki lodu, cukier waniliowy i żółtko dokładnie zmiksować. Koktajl wlewamy do połowy wąskich szklanek.
2. Następnie należy zmiksować maliny z wodą, lodem i miodem. Wlewać powoli - po łyżce na warstwę bananową tak, aby się nie połączyły.
3. Podawać z bitą śmietaną, przyrządzoną ze śmietanki 30%. Koktajl posypać tartą czekoladą