Warto mieć chrapkę na zieloną kanapkę
Takie kromki cieszą oczy i… dostarczają dużo chlorofilu. To związek, który stabilizuje ciśnienie krwi, zwiększa odporność i pomaga pozbywać się toksyn z organizmu.

Z pastą z groszku i mięty
Składniki
- 1 szklanka zielonego groszku
- 15 dag kremowego twarogu
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 4 gałązki mięty
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki pestek słonecznika
- sól
- pieprz
- cukier
- 6 kromek chleba pszennego
Sposób przygotowania
Groszek przebierz, opłucz. W garnku zagotuj posoloną wodę ze szczyptą cukru. Wrzuć groszek i obraną cebulkę. Gotuj 10 minut. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz. Miętę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Czosnek obierz, wrzuć do malaksera. Dodaj twaróg, miętę, słonecznik i zielony groszek. Wlej oliwę. Całość zmiksuj na gładką pastę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Chleb posmaruj grubo pastą. Przed podaniem kanapki udekoruj, np. plasterkami rzodkiewki i rukolą.

Ze szpinakowym pesto
Składniki
- 35 dag szpinaku
- 1/2 szklanki orzechów laskowych (bez brązowej skórki)
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 5 dag parmezanu
- 1/4 szkl. oliwy
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- 6 kromek razowego chleba z ziarnami
Sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo (około 10 minut), obierz, wystudź. Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni. Odłóż do wystudzenia. Listki szpinaku oczyść, opłucz, kilka odłóż. Czosnek obierz. Ser pokrój na kawałki. Do blendera włóż szpinak oraz czosnek, parmezan i orzechy. Miksuj, stopniowo dolewając oliwę. Przypraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Jajka pokrój w cienkie plasterki. Kromki posmaruj szpinakowym pesto. Złóż po 2, przełóż je odłożonym szpinakiem oraz plasterkami jajek. Pokrój na trójkąty.