Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

Apetyt na polskie
Apetyt na polskieUnsplash

Warzywa i owoce od kuchni

Suszone owoce w kompocie

Warzywa w sałatce jarzynowej

Owocowe ozdoby na choinkę

  • 1 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • garść suszonych grzybów
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki octu winnego
  • przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, pieprz świeżo mielony, sól
  1. Zacznij od grzybów. Przełóż je do niedużego garnka, zalej 500 ml wody i namocz przez całą noc. Przygotuj wywar grzybowy. Grzyby ugotuj pod przykryciem w wodzie, w której się moczyły. Gdy będą miękkie, odcedź je przez sitko. Wywar dodasz do barszczu, a grzyby możesz wykorzystać do uszek.
  2. Przygotuj wywar warzywny. Obrane i umyte warzywa (buraki, marchewkę, pietruszkę, seler) pokrój w większe kawałki i przełóż do garnka. Całość zalej 1 l wody. Dodaj pora, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól. Zagotuj wywar, a potem na małym ogniu gotuj go przez 1,5 godz. Gdy wywar będzie już gotowy, przecedź go przez sitko.
  3. Do wywaru warzywnego dodaj wywar grzybowy i obrane, pokrojone w plastry buraki. Całość gotuj, aż buraki zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na zakończenie przecedź cały barszcz przez sitko z gazą oraz zakwaś octem, aby wzbogacić smak i zachować piękny kolor barszczu.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?