Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

Każdego dnia powinniśmy spożywać minimum 400 gramów warzyw i owoców, najlepiej podzielonych na pięć porcji, z których jedną może stanowić szklanka soku owocowego lub warzywnego – tę zdrową zasadę regularnie powtarzają specjaliści ds. żywienia. A jak to wygląda w święta? Czy w naszym menu uwzględniamy zdrowe i wartościowe produkty? Sprawdźmy, co kryją w sobie potrawy wigilijne. Miłośnikom buraków serwujemy przepis na przepyszny barszcz. Na dokładkę dorzucamy kilka wskazówek, jak przygotować Święta w duchu zero waste.

Warzywa i owoce od kuchni

W święta z wypiekami na twarzy czekamy na tradycyjne potrawy. Sprawdź, jaką rolę w świątecznych daniach odgrywają warzywa, owoce i przetwory z nich pochodzące. Nie tylko mogą stanowić one element całych dań jak w przypadku czerwonego barszczu czy sałatki jarzynowej, ale sprawdzą się też jako dodatki podczas świątecznej biesiady - np. szklanka soku jabłkowego nie tylko uzupełni swoim smakiem wigilijne potrawy, ale także dostarczy niezbędnych polifenoli. Natomiast szklanka soku pomidorowego, pomoże uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na potas. Pamiętajmy, żeby po warzywa, owoce i soki sięgać nie tylko od święta, by przez cały rok cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem!

Suszone owoce w kompocie

Kompot z suszu to nie tylko tradycyjny dodatek do wigilijnych potraw, ale także wartościowy napój. Jego głównym składnikiem są suszone owoce, w których nie brakuje błonnika, regulującego prawidłową pracę jelit - co w okresie świątecznego biesiadowania może okazać się szczególnie ważne, jeśli zjemy również owoce z kompotu.

Warzywa w sałatce jarzynowej

Warzywa pod postacią sałatki to smakowity dodatek do świątecznych dań. Można wkroić do niej przeróżne warzywa. W zależności od domowych receptur przepisy różnią się między sobą, jednak ich podstawę zawsze stanowią gotowana marchew, seler i pietruszka. W sałatce często pojawiają się również ziemniaki, kiszone ogórki, zielony groszek i jabłka. Kompozycja z tak wielu polskich warzyw dostarczy niezbędnych witamin, mikro- i makroelementów oraz antyoksydantów, więc tym bardziej nie powinno zabraknąć jej na wigilijnym stole. Z warzyw i owoców można dowolnie komponować różne surówki i sałatki - z pewnością każdy znajdzie swoją ulubioną.

Owocowe ozdoby na choinkę

Owoce podczas świąt nie muszą być tylko obecne na wigilijnym stole i w świątecznych daniach, ale mogą także stanowić ozdobę. Z suszonych jabłek czy gruszek przygotujesz zawieszki na choinkę. Do ich przystrojenia możesz wykorzystać korę cynamonu, goździki i anyż. Będzie to nie tylko zabawa, ale i ukłon w stronę środowiska - owocowe ozdoby są ekologiczne.  

Buraki w wigilijnym barszczu Zupa, której nie trzeba przedstawiać. Jest niskokaloryczna i ma wiele wartości odżywczych. Za jej kolor, smak i aromat odpowiadają buraki. Warzywa te są źródłem potasu, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i charakteryzują się wysoką zawartością folianów, pomagających w prawidłowej produkcji krwi - mówi przedstawiciel inicjatora serwisu apetytnapolskie.com finansowanego przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw, dr Barbara Groele Sekretarz Generalny KUPS.

Smakowity barszcz - przepis i kilka praktycznych porad

Barszcz czerwony razem z pierogami i karpiem to obowiązkowe pozycje w wigilijnym menu. Zanim jednak domownicy będą zajadać się pysznym barszczem z buraków, należy poświęcić troszkę czasu na jego przygotowanie.

Przepis na barszcz Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • garść suszonych grzybów
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki octu winnego
  • przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, pieprz świeżo mielony, sól
  1. Zacznij od grzybów. Przełóż je do niedużego garnka, zalej 500 ml wody i namocz przez całą noc. Przygotuj wywar grzybowy. Grzyby ugotuj pod przykryciem w wodzie, w której się moczyły. Gdy będą miękkie, odcedź je przez sitko. Wywar dodasz do barszczu, a grzyby możesz wykorzystać do uszek.

  2. Przygotuj wywar warzywny. Obrane i umyte warzywa (buraki, marchewkę, pietruszkę, seler) pokrój w większe kawałki i przełóż do garnka. Całość zalej 1 l wody. Dodaj pora, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól. Zagotuj wywar, a potem na małym ogniu gotuj go przez 1,5 godz. Gdy wywar będzie już gotowy, przecedź go przez sitko.

  3. Do wywaru warzywnego dodaj wywar grzybowy i obrane, pokrojone w plastry buraki. Całość gotuj, aż buraki zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na zakończenie przecedź cały barszcz przez sitko z gazą oraz zakwaś octem, aby wzbogacić smak i zachować piękny kolor barszczu.

Praktyczna porada:

- Barszcz zyska jeszcze więcej aromatu, gdy tuż przed podaniem dodasz do niego czosnek.


 


Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje