Reklama

Reklama

Warzywa na kruchym spodzie

To danie zadowoli podniebienie każdego smakosza i zagości w waszej kuchni na dłużej. Zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci.


Składniki na nadzienie:

  • marchew
  • 1/3 selera
  • 2 cebule
  • 6 pieczarek
  • 4 brukselki
  • ½ kalarepki
  • 15 dkg żółtej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • ½ żółtej lub czerwonej papryki
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • majeranek
  • tymianek
  • bazylia

Reklama


Składniki na ciasto:

  • jajko
  • mąka bezglutenowa
  • sól
  •  ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  •  1/3 kostki margaryny


Sposób przygotowania:

            

Zarobić ciasto. Wyłożyć nim tortownicę (dno i boki), wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Pieczarki opłukać, podzielić na ćwiartki i wraz z pokrojoną cebulą i papryką podsmażyć na złoty kolor na patelni. Marchewkę, seler, brukselkę, fasolkę, kalarepę oczyścić, opłukać i ugotować w osolonej wodzie na pół twardo.

Ugotowane warzywa wyłożyć na sito, gdy ostygną połączyć z cebulą i pieczarkami. Dodać przyprawy i groszek, ułożyć na podpieczonym cieście. Śmietanę zmiksować z jajkiem, mąką kukurydzianą, zieleniną i żółtym serem. Następnie polać sosem warzywa na cieście i całość piec w temperaturze 180 stopni. Wierzch musi się zrumienić. Podawać na gorąco.

 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje