Warzywa na kruchym spodzie
To danie zadowoli podniebienie każdego smakosza i zagości w waszej kuchni na dłużej. Zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Składniki na nadzienie:
- marchew
- 1/3 selera
- 2 cebule
- 6 pieczarek
- 4 brukselki
- ½ kalarepki
- 15 dkg żółtej fasolki szparagowej
- 2 łyżki zielonego groszku
- ½ żółtej lub czerwonej papryki
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- sól
- pieprz
- przyprawa warzywna
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- ząbek czosnku
- majeranek
- tymianek
- bazylia
Składniki na ciasto:
- jajko
- mąka bezglutenowa
- sól
- ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/3 kostki margaryny
Sposób przygotowania:
Zarobić ciasto. Wyłożyć nim tortownicę (dno i boki), wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Pieczarki opłukać, podzielić na ćwiartki i wraz z pokrojoną cebulą i papryką podsmażyć na złoty kolor na patelni. Marchewkę, seler, brukselkę, fasolkę, kalarepę oczyścić, opłukać i ugotować w osolonej wodzie na pół twardo.
Ugotowane warzywa wyłożyć na sito, gdy ostygną połączyć z cebulą i pieczarkami. Dodać przyprawy i groszek, ułożyć na podpieczonym cieście. Śmietanę zmiksować z jajkiem, mąką kukurydzianą, zieleniną i żółtym serem. Następnie polać sosem warzywa na cieście i całość piec w temperaturze 180 stopni. Wierzch musi się zrumienić. Podawać na gorąco.