Warzywna zapiekanka

Warzywa nie będą suche na wierzchu, jeśli przed włożeniem do piekarnika rozłożysz na zapiekance wiórki masła. Łatwo je utrzesz, jeśli będzie dobrze schłodzone.

Taka zapiekanka smakuje wyjątkowo
Taka zapiekanka smakuje wyjątkowo 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 duża cukinia
  • po 1 papryce czerwonej i żółtej
  • 20 dag drobnych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kulka mozzarelli (starta)
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • po 1 łyżce oliwy i masła
  • sól, pieprz, tymianek

Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, ugotować na parze (nie mogą się rozgotować). Cebulę oczyścić, posiekać, podsmażyć na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać umyte, przekrojone na pół pieczarki, poddusić, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, zabielić śmietaną. Papryki umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę, umytą cukinię pokroić w krążki.

W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, cukinię, kostki papryki, sos pieczarkowy, ser. Zapiekać ok. 20-30 minut w temp. 180°C. 

Przepis na pasztet warzywnyInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas