Warzywna zapiekanka
Warzywa nie będą suche na wierzchu, jeśli przed włożeniem do piekarnika rozłożysz na zapiekance wiórki masła. Łatwo je utrzesz, jeśli będzie dobrze schłodzone.
Składniki:
- 8 ziemniaków średniej wielkości
- 1 duża cukinia
- po 1 papryce czerwonej i żółtej
- 20 dag drobnych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kulka mozzarelli (starta)
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- po 1 łyżce oliwy i masła
- sól, pieprz, tymianek
Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, ugotować na parze (nie mogą się rozgotować). Cebulę oczyścić, posiekać, podsmażyć na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać umyte, przekrojone na pół pieczarki, poddusić, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, zabielić śmietaną. Papryki umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę, umytą cukinię pokroić w krążki.
W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, cukinię, kostki papryki, sos pieczarkowy, ser. Zapiekać ok. 20-30 minut w temp. 180°C.