Reklama

Reklama

Warzywna zapiekanka

Lubią ją i dzieci, i dorośli. Warzywną zapiekankę zrobisz bez dużego wysiłku.

Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków,
  • 40 dag marchewki,
  • 1 seler naciowy,
  • sól,
  • 2 łyżki masła,
  • pieprz,
  • 30 dag mieszanego mielonego mięsa,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 0,5 l gęstego soku pomidorowego,
  • 2 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej,
  • 1 gałązka szałwii,
  • 2 kulki mozzarelli (po 12,5 dag),
  • listki szałwii i selera do dekoracji.

Ziemniaki obrać, gotować 15- -20 minut w posolonym wrzątku. Marchewki obrać, pokroić w kosteczkę. Łodygi selera naciowego oczyścić, pokroić na kawałeczki. W rondelku rozgrzać masło. Wrzucić marchewkę i selera.

Reklama

Smażyć około 5 minut, mieszając. Dołożyć mięso mielone. Smażyć dalej na dużym płomieniu, aż ładnie się zrumieni. Wówczas oprószyć całość solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i pomidorowy sok. Wymieszać. Gotować jeszcze około 5 minut.

Pod koniec zagęścić mięsny sos zasmażką błyskawiczną. Szałwię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, grubo je posiekać i wrzucić do sosu. Ziemniaki odcedzić, przełożyć do żaroodpornej formy. Zalać przygotowanym sosem.

Ser mozzarella odcedzić z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15 minut. Przed podaniem zapiekankę udekorować listkami szałwii i selera naciowego. 

Życie na Gorąco

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje