Warzywna zapiekanka
Lubią ją i dzieci, i dorośli. Warzywną zapiekankę zrobisz bez dużego wysiłku.

Składniki
- 1 kg małych ziemniaków,
- 40 dag marchewki,
- 1 seler naciowy,
- sól,
- 2 łyżki masła,
- pieprz,
- 30 dag mieszanego mielonego mięsa,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 0,5 l gęstego soku pomidorowego,
- 2 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej,
- 1 gałązka szałwii,
- 2 kulki mozzarelli (po 12,5 dag),
- listki szałwii i selera do dekoracji.
Ziemniaki obrać, gotować 15- -20 minut w posolonym wrzątku. Marchewki obrać, pokroić w kosteczkę. Łodygi selera naciowego oczyścić, pokroić na kawałeczki. W rondelku rozgrzać masło. Wrzucić marchewkę i selera.
Smażyć około 5 minut, mieszając. Dołożyć mięso mielone. Smażyć dalej na dużym płomieniu, aż ładnie się zrumieni. Wówczas oprószyć całość solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i pomidorowy sok. Wymieszać. Gotować jeszcze około 5 minut.
Pod koniec zagęścić mięsny sos zasmażką błyskawiczną. Szałwię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, grubo je posiekać i wrzucić do sosu. Ziemniaki odcedzić, przełożyć do żaroodpornej formy. Zalać przygotowanym sosem.
Ser mozzarella odcedzić z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15 minut. Przed podaniem zapiekankę udekorować listkami szałwii i selera naciowego.