Warzywna zapiekanka

Lubią ją i dzieci, i dorośli. Warzywną zapiekankę zrobisz bez dużego wysiłku.

Jest przepyszna!
Jest przepyszna! 123RF/PICSEL

Ziemniaki obrać, gotować 15- -20 minut w posolonym wrzątku. Marchewki obrać, pokroić w kosteczkę. Łodygi selera naciowego oczyścić, pokroić na kawałeczki. W rondelku rozgrzać masło. Wrzucić marchewkę i selera.

Smażyć około 5 minut, mieszając. Dołożyć mięso mielone. Smażyć dalej na dużym płomieniu, aż ładnie się zrumieni. Wówczas oprószyć całość solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i pomidorowy sok. Wymieszać. Gotować jeszcze około 5 minut.

Pod koniec zagęścić mięsny sos zasmażką błyskawiczną. Szałwię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, grubo je posiekać i wrzucić do sosu. Ziemniaki odcedzić, przełożyć do żaroodpornej formy. Zalać przygotowanym sosem.

Ser mozzarella odcedzić z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15 minut. Przed podaniem zapiekankę udekorować listkami szałwii i selera naciowego. 

Genialna zapiekanka z rybąInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas