Warzywne chili
Łączny czas: 1 godzina 45 minut
Składniki:
2 średnie cebule,
obrane 4 ząbki czosnku, obrane
1 średni por, przycięty
1 podłużne czerwone chili
2 łyżki oliwy
2 łyżki mielonego kuminu
2 łyżki mielonej kolendry
2 łyżki wędzonej papryki
½ laski lub 1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki suszonego oregano
1 gałka muszkatołowa do ścierania
2 łyżki przecieru pomidorowego
250 g suchej zielonej soczewicy
250 g suchej czerwonej soczewicy
2 puszki (po 400 g) czerwonej fasoli, odcedzonej i opłukanej
1 puszki (po 400 g) czarnej fasoli, odcedzonej i opłukanej
2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów
1,2 l ekologicznego bulionu warzywnego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek, pora i papryczkę chili ( ja zostawiam nasiona, ale możesz się ich pozbyć) drobno posiekaj, umieść razem z oliwą w jak największym garnku o grubym dnie i postaw na średnim ogniu.
Smaż ok. 5 minut, aż wszystko zmięknie. Dodaj przyprawy, suszone zioła i dużą porcję startej gałki i smaż całość jeszcze 2 minuty - jeśli przygotowywane danie jest zbyt suche, dolej trochę wody. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj wszystko kolejne 2 minuty.
Dorzuć soczewicę, fasolę i krojone pomidory, wlej bulion (staram się dodawać domowy bulion, ale jeśli masz jedynie kostki rosołowe, też będą dobre). Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień na mały i pozwól daniu bulgotać przynajmniej 1 godzinę, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość.
Mieszaj potrawę co 15-20 mi- nut, a na koniec przypraw tak, jak lubisz. Ja lubię to danie z ryżem albo pieczonym ziemniakiem, posypane listkami kolendry, przybrane ćwiartką limonki i porcją kwaśnej śmietany. To jeden z moich absolutnie ulubionych obiadów.