Warzywne chili

Warzywne chili
Warzywne chilimateriały prasowe

Łączny  czas: 1 godzina 45 minut

Składniki:

2 średnie cebule,

obrane 4 ząbki czosnku, obrane

1 średni por, przycięty

1 podłużne czerwone chili

2 łyżki oliwy

2 łyżki mielonego kuminu

2 łyżki mielonej kolendry

2 łyżki wędzonej papryki

½ laski lub 1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki suszonego oregano

1 gałka muszkatołowa do ścierania

2 łyżki przecieru pomidorowego

250 g suchej zielonej soczewicy

250 g suchej czerwonej soczewicy

2 puszki (po 400 g) czerwonej fasoli, odcedzonej i opłukanej

1  puszki (po 400 g) czarnej fasoli, odcedzonej i opłukanej

2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów

1,2 l ekologicznego bulionu warzywnego

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis pochodzi z książki "Przysmaki rodzinne" Jamie Olivers'a
Przepis pochodzi z książki "Przysmaki rodzinne" Jamie Olivers'amateriały prasowe

Cebulę, czosnek, pora i papryczkę chili ( ja zostawiam nasiona, ale możesz się ich pozbyć) drobno posiekaj, umieść razem z oliwą w jak największym garnku o grubym dnie i postaw na średnim ogniu.

Smaż ok. 5 minut, aż wszystko zmięknie. Dodaj przyprawy, suszone zioła i dużą porcję startej gałki i smaż całość jeszcze 2 minuty - jeśli przygotowywane danie jest zbyt suche, dolej trochę wody. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj wszystko kolejne 2 minuty.

Dorzuć soczewicę, fasolę i krojone pomidory, wlej bulion (staram się dodawać domowy bulion, ale jeśli masz jedynie kostki rosołowe, też będą dobre). Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień na mały i pozwól daniu bulgotać przynajmniej 1 godzinę, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość.

Mieszaj potrawę co 15-20 mi- nut, a na koniec przypraw tak, jak lubisz. Ja lubię to danie z ryżem albo pieczonym ziemniakiem, posypane listkami kolendry, przybrane ćwiartką limonki i porcją kwaśnej śmietany. To jeden z moich absolutnie ulubionych obiadów.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas