Reklama

Reklama

Warzywne placki

Są kolorowe i smaczne, a co najważniejsze – zdrowe oraz niskokaloryczne. To świetny pomysł na pożywne drugie śniadanie, smakowity obiad lub ciepłą kolację.

Ziemniaczane z burakiem

Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 3 buraki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 5 łyżek oleju
  • 3 szkl. gęstego jogurtu
  • 20 dag ricotty
  • 3-4 łyżki tartego chrzanu
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • mielona ostra papryka
  • pieprz

Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową. Piecz je 90 minut w 190 st. C. Przestudź je, polewając zimną wodą, obierz i wystudź. Ziemniaki i cebulę obierz. Wszystkie warzywa zetrzyj, odciśnij sok. Masę na placki wymieszaj z mąką i jajkami. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz gałką i ostrą papryką. Olej rozgrzewaj porcjami. Nakładaj porcje ciasta, formując placki. Smaż na rumiano. Jogurt połącz serkiem ricotta i chrzanem. Przypraw solą. Podawaj do placków. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje