Warzywne placki
Są kolorowe i smaczne, a co najważniejsze – zdrowe oraz niskokaloryczne. To świetny pomysł na pożywne drugie śniadanie, smakowity obiad lub ciepłą kolację.
Ziemniaczane z burakiem
Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową. Piecz je 90 minut w 190 st. C. Przestudź je, polewając zimną wodą, obierz i wystudź. Ziemniaki i cebulę obierz. Wszystkie warzywa zetrzyj, odciśnij sok. Masę na placki wymieszaj z mąką i jajkami. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz gałką i ostrą papryką. Olej rozgrzewaj porcjami. Nakładaj porcje ciasta, formując placki. Smaż na rumiano. Jogurt połącz serkiem ricotta i chrzanem. Przypraw solą. Podawaj do placków.
Kalafiorowe z marchwią
Sposób przygotowania
Kalafior oczyść, dokładnie umyj, podziel na różyczki. Zalej posoloną wodą. Gotuj 20 minut. Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na grube wiórki. Cebule obierz, posiekaj. Zeszklij je na maśle. Dołóż marchewkę i duś całość ok. 5 minut. Ugotowany kalafior odcedź, osącz. Od razu rozgnieć go widelcem, połącz z podsmażoną marchewką i cebulą. Masę warzywną odstaw, by przestygła. Potem dodaj do niej mąkę kukurydzianą, jajka oraz posiekany koperek. Przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz nakładaj porcje ciasta, formując owalne racuchy. Placki smaż na rumiano. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z jogurtem. Sos przypraw na pikantnie curry. Podawaj do placków.