Warzywny krem z migdałami
Pyszna i aromatyczna zupa
Sposób przygotowania
Ziemniaki i marchewki obierz, umyj, następnie pokrój je w grubą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, czosnek oraz imbir. Mieszając, podduś je na szklisto. Potem dodaj marchewkę i ziemniaki. Warzywa oprósz łyżką curry, krótko zasmaż. Zalej gorącym bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień. Zupę gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą zupełnie miękkie (ok. 25 minut). Jarzyny razem z wywarem lekko przestudź. Zmiksuj na gładko. Wymieszaj z 1 szklanką jogurtu. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Rozlej do talerzy. Udekoruj kleksami z pozostałego jogurtu. Posyp posiekanymi migdałami i ew. świeżymi ziołami.