Reklama

Reklama

Warzywny krem z migdałami

Pyszna i aromatyczna zupa

Składniki

  • po 4 ziemniaki i marchewki
  • 1 cebula
  • kawałek (ok. 5 cm) imbiru
  • 4 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 i 2/3 szkl. jogurtu natural.
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki siekanych migdałów
  • sól, pieprz, curry
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchewki obierz, umyj, następnie pokrój je w grubą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, czosnek oraz imbir. Mieszając, podduś je na szklisto. Potem dodaj marchewkę i ziemniaki. Warzywa oprósz łyżką curry, krótko zasmaż. Zalej gorącym bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień. Zupę gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą zupełnie miękkie (ok. 25 minut). Jarzyny razem z wywarem lekko przestudź. Zmiksuj na gładko. Wymieszaj z 1 szklanką jogurtu. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Rozlej do talerzy. Udekoruj kleksami z pozostałego jogurtu. Posyp posiekanymi migdałami i ew. świeżymi ziołami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje