Reklama

Reklama

Wątróbka cielęca z cytryną

Propozycja dla smakoszy.

Składniki:

- 40 dag wątróbki cielęcej,
- 25 dag cytryn,
- 1/4 szklanki oliwy,
- 5 dag ketchupu,
- 3 dag musztardy,
- 2 dag mąki,
- tłuszcz, sól, curry, papryka mielona,
- szklanka ryżu,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 mała cebula, łyżka masła,
- główka sałaty,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Cytryny umyć, sparzyć, zalać wrzącą wodą, obrać ze skórki. Pokroić w plasterki, usuwając pestki. Posypać solą i ułożyć w słoju, szczelnie zakręcić wieczko, pozostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Następnie dolać wrzącą oliwę, ketchup, musztardę i resztę przypraw do smaku. Odstawić na jeszcze 2 dni.
Posiekać cebulkę, podsmażyć na maśle, wsypać ryż i mieszając smażyć aż stanie się szklisty. Zalać 3 szklankami wody, wymieszać, posolić i dusić około 20 minut pod przykryciem. Na 5 minut przed końcem duszenia dodać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. W trakcie duszenia mieszać co kilka minut. Wątróbkę obrać z błon, zalać mlekiem, odstawić na 2 godziny. Następnie wyjąć osuszyć. Pokroić w cienkie szerokie plastry. Oprószyć papryką, curry i mąką. Zrumienić z obu stron. Dodać cytryny razem z marynatą, chwilę dusić. Przełożyć do piekarnika. Zapiekać 10-15 min w temp. 180 st. C. Podać z ryżem oraz sałatą polaną śmietaną wymieszaną z majonezem.

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: cielęcina | wątróbka | cytryny

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje