Wegański majonez... z fasoli

Niekiedy stanowi nieodłączny element sałatek, inni jadają z nim frytki. Majonez - bo o nim mowa - w wersji wegańskiej, czyli bez dodatku surowego żółtka, jak w "oryginalnej" wersji, można zrobić - podobnie zresztą jak hummus - z fasoli. Smak zaostrzy czosnek.

Majonez
Majonez123RF/PICSEL

Składniki potrzebne do przygotowania wegańskiego majonezu - jaki w swojej książce "Leczenie dobrą dietą" proponuje Katarzyna Lewko - to: filiżanka gotowanej białej fasoli, ocet jabłkowy do smaku, musztarda francuska z kurkumą i gorczycą, szara sól kłodawska lub różowa himalajska, czarny lub kolorowy pieprz oraz ząbek czosnku.

Jak zrobić majonez? To prostsze, niż mogłoby się wydawać. "Wszystkie składniki zmiksować z dodatkiem odrobiny wody. Majonez powinien mieć kremową konsystencję. Zamiast wody można też dodać trochę oliwy lub ciekłego oleju kokosowego" - instruuje autorka. (PAP Life)

autorka: Paulina Persa

Jak zrobić domowy majonez?Interia Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas