Wegańskie krówki sezamowe
Sezam jest bardzo wartościowym produktem, którego właściwości mogą nas zaskoczyć. Z pasty sezamowej tahini możemy przygotować wspaniałe wegańskie krówki.
Sezam ma wiele cennych właściwości i jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych: są to przede wszystkim kwas oleinowy i kwas linolowy. Jest bogaty w aminokwasy. Jeśli chodzi o witaminy, w sezamie nie ma ich zbyt wiele. Można jednak odnaleźć witaminy z grupy B, np. kwas foliowy, witaminy B2, B3, B6 i B1. Za to ma sporo składników mineralnych, co z pewnością rekompensuje niewielką ilość witamin. Już 100 gramów nasion sezamu prawie całkowicie pokrywa nasze dobowe zapotrzebowanie na wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk i miedź.
Do przygotowania smakołyku potrzebujemy: 2 szklanki gęstej sezamowej pasty tahini, 1 łyżkę esencji waniliowej, pół szklanki nasion sezamu, 2 szklanki skondensowanego soku trzcinowego, 1/4 szklanki syropu klonowego, 1/4 szklanki mleka roślinnego.
Kwadratową formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i spryskujemy ją olejem do pieczenia w aerozolu.
Pastę sezamową, nasiona sezamu, esencję waniliową mieszamy razem w misce, odkładamy.
W średnim rondlu, ustawionym na małym ogniu, podgrzewamy skondensowany sok trzcinowy, syrop klonowy i mleko roślinne, aż cały cukier się rozpuści. Nie zapominamy o mieszaniu, żeby masy nie przypalić. Po chwili zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez minutę.
Wrzący płyn przelewamy do sezamowej mieszanki. Szybko i energicznie mieszamy. Gotową masę przelewamy do przygotowanego naczynia. Wystudzoną, wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Zimną masę kroimy ostrym nożem na małe kostki. Z przepisu powinniśmy otrzymać ok. 30 kostek. Tak przygotowane wegańskie krówki przechowujemy w lodówce. Przepis pochodzi z książki Celine Stern i Joni Marie Newman "Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych". (PAP Life)