Wegetariańskie kotlety
Pyszne i zdrowe. Zastąpią tradycyjne mięsne kotlety!

Panierowane jarzynki
Składniki
- 2 szkl. płatków kukurydzianych
- 3 łyżki drobno startego sera typu parmezan
- po 3 łyżki mąki kukurydzianej i pszennej
- 1/2 szkl. wody
- kotlety
- 1 mały brokuł
- 1 marchew
- 1 duża cebula
- 1 mały por (biała część)
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 garści liści szpinaku
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 1/2 szkl. startej goudy
- 3 łyżki sera typu feta
- po 1 łyżeczce mielonego kminku, garam masala i pasty curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Płatki kukurydziane zblenduj. Odłóż 1/4, a resztę połącz ze startym serem. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z mąką pszenną i wodą. 2. Brokuł oczyść, podziel na małe różyczki. Marchew obierz, potnij w kostkę. Warzywa zalej wodą (tylko tyle, by je zakrywała). Dodaj 1/2 łyżeczki soli, ugotuj do miękkości, odcedź. Cebulę obierz, posiekaj. Por dobrze opłucz, potnij w półplasterki. Paprykę oczyść, pokrój w kosteczkę.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oleju. Zeszklij cebulę z porem i papryką, dodaj umyty szpinak. Oprósz solą i pieprzem, smaż 2 minuty. Połącz z odcedzonymi warzywami, ostudź. Dodaj sery, pestki, odłożone płatki, pastę curry i resztę przypraw. Posól do smaku, wymieszaj masę i uformuj płaskie kotleciki. 4. Każdy obtocz w mącznej masie i opanieruj w płatkach. Na patelni rozgrzej olej, porcjami układaj kotleciki. Smaż 3 minuty na średnim ogniu, następnie przewróć na drugą stronę i smaż 2 minuty.

Ziołowe jaglanki z curry
Składniki
- 1,5 szkl. kaszy jaglanej
- 1 szkl. ugotowanej cieciorki zmiksowanej na piure
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- po 4 gałązki natki pietruszki, koperku i kolendry
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 jajko
- 3 łyżki kremowego serka śmietankowego
- 1 łyżka czarnuszki
- sól
- po 1 łyżeczce mielonych przypraw: curry, kurkumy i kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Kaszę opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka, zalej 3 szkl. wody. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Zagotuj, zmniejsz płomień, przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę ok. 10 minut, aż ziarenka wchłoną wodę. W tym czasie cebule i czosnek obierz, posiekaj. 2. Świeże zioła opłucz, osusz, drobno pokrój. Cebulę z czosnkiem zeszklij na 4 łyżkach oliwy. Do jeszcze ciepłej kaszy dodaj cieciorkę, cebulę z czosnkiem (razem z tłuszczem) oraz posiekane zioła. Dołóż musztardę, wsyp czarnuszkę i przyprawy. Masę ew. posól do smaku, wymieszaj. Pozostaw, by przestygła. 3. Do letniej masy wbij jajko i dodaj serek. Dobrze ją wyrób i uformuj z niej kotleciki. Usmaż na złoto na oleju (po 2 minuty z każdej strony). Osącz na ręczniku papierowym.

Burgery buraczane
Składniki
- 3 średnie buraki
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 1/2 szkl. ziaren słonecznika
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 szkl. oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się jej goryczki. Zagotuj 2 szkl. lekko osolonej wody. Wsyp kaszę. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż ziarenka wchłoną wodę. Przestudź. Piekarnik rozgrzej do 200 st. 2. Buraki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni podpraż ziarna słonecznika. 3. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski. Dodaj natkę, mąkę, olej, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Uformuj burgery. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut. Delikatnie przewróć na drugą stronę i podpiecz jeszcze ok. 5 minut (najlepiej z funkcją grill). Burgery podawaj jak kotleciki albo przełóż nimi ogrzane rozkrojone bułki. Świetnymi dodatkami będą np. listki sałat, plasterki pomidora i czerwonej cebuli oraz sos majonezowy