Wegetariańskie kotlety

Sznycle warzywne
Sznycle warzywne123RF/PICSEL

Panierowane jarzynki

Składniki

  • 2 szkl. płatków kukurydzianych
  • 3 łyżki drobno startego sera typu parmezan
  • po 3 łyżki mąki kukurydzianej i pszennej
  • 1/2 szkl. wody

- kotlety

  • 1 mały brokuł
  • 1 marchew
  • 1 duża cebula
  • 1 mały por (biała część)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 garści liści szpinaku
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1/2 szkl. startej goudy
  • 3 łyżki sera typu feta
  • po 1 łyżeczce mielonego kminku, garam masala i pasty curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
6 porcji

Sposób przygotowania

Kotlety jaglane
Kotlety jaglane123RF/PICSEL

Ziołowe jaglanki z curry

Składniki

  • 1,5 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 szkl. ugotowanej cieciorki zmiksowanej na piure
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • po 4 gałązki natki pietruszki, koperku i kolendry
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kremowego serka śmietankowego
  • 1 łyżka czarnuszki
  • sól
  • po 1 łyżeczce mielonych przypraw: curry, kurkumy i kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia
6 porcji

Sposób przygotowania

Burgery z buraków
Burgery z buraków123RF/PICSEL

Burgery buraczane

Składniki

  • 3 średnie buraki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 1/2 szkl. ziaren słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szkl. oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku
4 porcji

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?