Reklama

Reklama

Wegetariańskie kotlety

Pyszne i zdrowe. Zastąpią tradycyjne mięsne kotlety!

Panierowane jarzynki

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 szkl. płatków kukurydzianych
  • 3 łyżki drobno startego sera typu parmezan
  • po 3 łyżki mąki kukurydzianej i pszennej
  • 1/2 szkl. wody

Składniki - kotlety

  • 1 mały brokuł
  • 1 marchew
  • 1 duża cebula
  • 1 mały por (biała część)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 garści liści szpinaku
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1/2 szkl. startej goudy
  • 3 łyżki sera typu feta
  • po 1 łyżeczce mielonego kminku, garam masala i pasty curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Płatki kukurydziane zblenduj. Odłóż 1/4, a resztę połącz ze startym serem. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z mąką pszenną i wodą. 

2. Brokuł oczyść, podziel na małe różyczki. Marchew obierz, potnij w kostkę. Warzywa zalej wodą (tylko tyle, by je zakrywała). Dodaj 1/2 łyżeczki soli, ugotuj do miękkości, odcedź. Cebulę obierz, posiekaj. Por dobrze opłucz, potnij w półplasterki. Paprykę oczyść, pokrój w kosteczkę. 

Reklama

3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oleju. Zeszklij cebulę z porem i papryką, dodaj umyty szpinak. Oprósz solą i pieprzem, smaż 2 minuty. Połącz z odcedzonymi warzywami, ostudź. Dodaj sery, pestki, odłożone płatki, pastę curry i resztę przypraw. Posól do smaku, wymieszaj masę i uformuj płaskie kotleciki. 

4. Każdy obtocz w mącznej masie i opanieruj w płatkach. Na patelni rozgrzej olej, porcjami układaj kotleciki. Smaż 3 minuty na średnim ogniu, następnie przewróć na drugą stronę i smaż 2 minuty. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje