Węgierki pod kruszonką
Śliwki w deserze.
Składniki:
- 16 dojrzałych śliwek węgierek
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Umyj śliwki i usuń z nich pestki. Pokrój owoce w niewielkie cząstki i włóż do miski. Wsyp cukier puder i wymieszaj z owocami, tak aby dokładnie je okleił. Odstaw owoce na 10 minut, by cukier lekko się rozpuścił.
2. Wymieszaj brązowy cukier z mąką i wiórkami kokosowymi. Rozetrzyj tę mieszankę z masłem, aby powstały niewielkie okruszki.
3. Zamieszaj ponownie śliwki, a następnie rozłóż je do czterech żaroodpornych miseczek. Posyp je po wierzchu kruszonką. Wstaw naczynia do piekarnika. Piecz ok. 30 minut, aż kruszonka się zezłoci, a owoce zaczną przy ściankach bulgotać.
4. Gotowe odstaw na 10 minut, aby lekko przestygły. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.